Aktualno, Nekategorizirano

12. Clubture Forum – susret organizacija nezavisne kulture

Clubture Forum godišnji je susret članica platforme i drugih organizacija nezavisne kulture iz cijele Hrvatske, a koji ove godine uz mrežu Clubture suorganizira Savez udruga Operacija Grad. Njegovo dvanaesto izdanje održat će se od 9. do 11. listopada u Zagrebu na tri lokacije: u Maloj dvorani Pogona Jedinstvo i klubovima Močvara i Attack. U sklopu Foruma svoje projekte predstavljaju brojne organizacije i festivali, a manifestaciju će pratiti snažan umjetnički i glazbeni program.

NEZAVISNA UMJETNOST, NEZAVISNA GLAZBA
Forum počinje u Maloj dvorani Pogona Jedinstvo, 9. listopada u 19 sati uz službeno otvorenje koje donosi izložbu dosadašnjih plakata Foruma i izložbu Kratki spoj: MI stroj , prezentacijom
interaktivnog stroja nastalog u suradnji udruge Kontejner i studenata triju zagrebačkih fakulteta.

Umjetnički program nastavit će se u četvrtak, 10. listopada gostovanjem riječkog Liburnia Film Festivala u Pogonu Jedinstvo. Jedini festival posvećen novijem hrvatskom dokumentarnom filmu na Forumu predstavlja dva naslova, Prijateljstvo s Trokutom redateljice Vladimire Spindler i

Samoupravni film Igora Bezinovića. Inkluzivni kolektiv za istraž ivanje pokreta – IMRC na Forumu gostuje s predstavom Đavolji odvjetnik, plesnim istraživanjem inkluzije i suradnje.

Clubture i ove godine prepoznaje važnost lokalnih bendova i DJ scene kroz glazbeni program u sklopu Foruma. Glazbeni dio Foruma počinje u četvrtak, 10. listopada u 22h uz koncert tri benda u Attacku.

Večer će otvoriti zagrebačka audio-vizualna skupina Pseća plaža, a uslijedit će electro rock duo Plastic Knives. Večer će zaključiti omiljeni electro one-man bend ManMachine, a za vizuale je
odgovoran francuski VJ gost Bastien Lavaud kojeg na Forum dovodi /’fu:bar/ , festival glitch umjetnosti.

U petak, 11. listopada slijedi zatvaranje Foruma uz klupsku večer u Močvari. Završni party uz bogat DJ program donosi dašak avangardnije elektroničke scene. Nastupaju lokalni pioniri elektroničke glazbe DJ Kula (VuBass), Funk Guru (CFSN) i sve popularniji DJ mlađe generacije EL Commando (Pulp / Taman), a za vizuale će se pobrinuti VJ trio leilamarinaena koji čine talentirane vizualne umjetnice Ena Jurov, Leila Kasumović i Marina Jukić.

RASPRAVE O NEZAVISNOJ KULTURI
Tema diskurzivnih formata na ovogodišnjem Forumu bit će umrežavanje i suradnja u području nezavisne kulture. U četvrtak, 10. listopada u 16 sati u Maloj dvorani Pogona održat će se simpozij s temom Iskustva druš tveno-kulturne suradnje i povezivanja u organizaciji Platforme Upgrade koja posljednje tri godine zagovara uspostavljanje Interkulturnog društvenog centra u Zagrebu. Na simpoziju će domaći i inozemni praktičari iz različitih područja (kulture, solidarne ekonomije, ljudskih prava, zaštite okoliša i sl.) govoriti o iskustvima provedbe kulturnih aktivnosti i znanjima o različitim modelima upravljanja društvenim i kulturnim centrima. Simpozij će se održati na engleskom jeziku.

Slijedi tribina Demokratizacija kulture, demokratizacija druš tva: priče lokalnih zajednica koja će se održati u petak, 11. listopada u 17 sati u Močvari. Tribina u organizaciji Saveza udruga Operacija Grad istražit će različite modele upravljanja u nezavisnoj kulturi i načine na koje organizacije civilnog
društva u ovom trenutku preosmišljavaju kulturnu demokraciju u pet hrvatskih gradova.

Clubture Forum podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz program Centri znanja.