Aktualno, Nekategorizirano

12. Dani Marije Jurić Zagorke

safe_image.phpU utorak 20. studenog u 11 sati bit će položen vijenac na grobu Marije Jurić Zagorke na Mirogoju, a u 18 sati dodjeljujemo Nagradu za studentski rad na temu ženske i rodne problematike. Ovu nagradu Centar dodjeljuje jedanaestu godinu zaredom smatrajući obrazovanje vezano uz ženske i rodne teme važnim dijelom novih, kritičkih znanja unutar obrazovanja na svim razinama, a posebice u visokoškolskom obrazovanju.

U četvrtak, 22. studenog i nedjelju, 25. studenog od 11 do 16 sati Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke bit će otvoren za javnost. Posjetitelji će moći vidjeti stan u kojem je Zagorka živjela 19 godina, stalni postav, te čuti poznate i manje poznate informacije i priče iz života popularne spisateljice i prve hrvatske novinarke.

U suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, u petak i subotu, 23. i 24. studenog održat će se književno – znanstveni skup Dani Marije Jurić Zagorke na temu Žensko nasljeđe: roba, spektakl ili muzej za sve?. Više je razloga da ovogodišnju temu skupa posvetimo pitanju kako predstaviti Zagorkin život, djelo i javni angažman u popularnoj kulturi i kulturnim industrijama. Koncepti “muzeja žena” i “muzeja ženske kulture”, koji su rijetko feministički usmjereni, javnosti predstavljaju (zaboravljene, zatajene i negirane) pojedinke i njihov doprinos općoj kulturnoj baštini i političkoj povijesti.

Svjedoci smo brojnih izazova, mogućnosti i ograničenja koje nude sve brojniji digitalni i živi arhivi (living archives), interaktivni i drugi muzejski programi koji angažiraju posjetitelje, osobito oni projekti koji prate, dokumentiraju i osnažuju rad civilnih udruga i pokreta te na taj način afirmiraju demokratske i emancipacijske vrijednosti u društvu.

U skladu s temom ovogodišnjih Dana Marije Jurić Zagorke posjetitelji će moći posjetiti dvije tematske šetnje Zagrebom U petak, 23. studenog imat će priliku prošetati s Gornjogradskim coprnicama. Svoj dolazak možete najaviti na mail zagorka@zenstud.hr ili na broj telefona 098 433 121, te ćete tada saznati mjesto i vrijeme sastanka. Kontakt osoba je Ana Zbiljski. Broj mjesta je ograničen. U nedjelju, 25. studenog u 11 sati na Trgu bana Jelačića ispred spomenika banu započet će šetnja Zagorkinim tragom kroz Zagreb pod vodstvom Slavice Jakobović Fribec, koja će završiti u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke. Za ovu šetnju nije potrebna prijava.