Aktualno, Nekategorizirano

8. Festival o pravima djece

Program je namijenjen školama i najširoj javnosti
Program je namijenjen školama i najširoj javnosti

8. izdanje Festivala o pravima djece odvija se od 7. do 26. listopada 2016. godine u 18 gradova Hrvatske. Program je namijenjen školama i najširoj javnosti.

Osmu godinu zaredom Festival o pravima djece slavi stvaralaštvo, filmsku umjetnost, pisanu riječ, dječja prava – ponajviše pravo na izražavanje, sudjelovanje, dostupnost svih kulturnih sadržaja svima, zajedništvo i jednakost.

Najviše od svega osluškujemo, nastojimo čuti glas djeteta i onoga koji govori o djetetu i njegovim pravima, trudimo se prenijeti, razumjeti, naučiti i zabaviti se. Zajedno. Iz godine u godinu, programskih aktivnosti je sve više; gradova u kojima se odvijaju programi ove godine je osamnaest, a u Zagrebu će se programi odvijati u kinu Cinestar Avenue Mall, kinu Tuškanac i u Muzeju suvremene umjetnosti.

Sve su brojnije naše publike. Govorimo u množini jer mislimo na svakoga – pojedince, obitelji, grupe, na svaku dob. U programu je upravo nešto za svakog pojedinca, njegovu ili njezinu dob, ukus, interes, znanje, raspoloženje. Film, radionica ili debata. Najviše mislimo na one kojima je, nažalost, još uvijek velika većina audiovizualnih sadržaja nedostupna. Na djecu s teškoćama u razvoju, na osobe s invaliditetom. Na slijepe i slabovidne te gluhe i nagluhe.

Dvije su velike platforme programskih aktivnosti – na jednoj su programi rezervirani za škole, na drugoj aktivnosti otvorene za sve: djecu, mlade, odrasle. Školski, organizirani dolasci prilika su nam za osiguranje poticajnog okvira djeci i mladima za upoznavanje sa stvaralaštvom njihovih vršnjaka, s riječju bliskih im života, pitanja, problema, prava da se i sami izraze, ukažu, pohvale, prosvjeduju, kao i da se upoznaju s velikim i nepreglednim mogućnostima umjetničkog izričaja – da se upoznaju s umjetnošću. Školske projekcije matineje su 12 filmova iz stvaralaštva djece osnovnoškolske i 16 filmova mladih srednjoškolske dobi.

U okviru debate nakon projekcije dugometražnog igranog filma “Uvijek svoja” francuske redateljice Emilie Deleuze, srednjoškolci će sa stručnjacima moći razmijeniti svoje doživljaje viđenoga – zasigurno kompleksnoga ali punog različitih izazova – življenja njihovih vršnjaka, dok će debatne projekcije filmskog programa “Sedmi kontinent” uvesti osnovnoškolce u aktivno i angažirano promišljanje filmske umjetnosti i sadržaja tematiziranih u filmu, kroz razgovor s filmskim umjetnicima i nastavnicima medijske kulture.

Na drugoj platformi očekujemo zajedničke dolaske cijelih obitelji, djece s najbližim odraslima iz svoga okruženja. Filmske projekcije programa “Dobre vibracije” u kinu Cinestar Avenue Mall i radionice u kinu Tuškanac otvorene su za sve – za djecu, mlade i odrasle koji individualno odlučuju doći u kino, na filmsku projekciju ili sudjelovati na nekoj od radionica. Radionice su namijenjene najmlađima predškolske i rane školske dobi i njihovim roditeljima, a filmovi nešto starijima.

Pozivamo vas sve, bit će nam drago vidjeti vas u velikom broju, zajedno velike i male, roditelje i djecu, u poticajnome slobodnom vremenu ispred velikih ekrana. Slijepi zajedno s videćima, gluhi s čujućima, u istoj dvorani.

Više informacija potražite OVDJE.