Aktualno, Nekategorizirano

Alarmantan porast samoubojstava djece i mladih do 25 godina

Svjetski dan prevencije samoubojstava, 10. rujna, bit će obilježen i u Hrvatskoj posebnom akcijom u kojoj će volonteri Udruge Životna linija upaliti lampione duž Savskog mosta u Zagrebu (pješački most) u spomen na osobe koje su tijekom protekle godine preminule počinivši suicid.

Svijeće će početi paliti oko 17 sati i kod mosta će biti do noći, a pozvali su i sugrađane da od 17 do 22 sata podrže akciju. Riječ je o volonterima udruge Životna linija koja akciju organizira u povodu Svjetskog dana prevencije samoubojstava radi podizanja svijesti o potrebi prevencije samoubojstava na globalnoj razini.

Prema podatcima iz Ministarstva unutarnjih poslova lani je samoubojstvo počinila 657 osoba, što je porast od 5,1 posto u odnosu na godinu ranije. Od toga su žene počinile 156 suicida, a muškarci 501 tj. čak 3,2 puta veći broj.

Alarmantan je podatak da je tijekom prošle godine broj samoubojstava djece i mladih do 25 godina porastao u Hrvatskoj s 33 na 48 tj. za čak 45 posto.

Iz udruge Životna linija smatraju da bi za prevenciju tog problema trebalo namijeniti veća državna sredstva u korist psihičkog zdravlja djece i mladih. Hrvatska, ističu, ima za svjetske razmjere razmjerno visoku stopu suicida i hitno joj je potrebna nacionalna strategija za nošenje s tim ozbiljnim društvenim problemom, ističu.

Statistički pokazatelji MUP-a pokazuju da je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji broj samoubojstava svih životnih dobi porastao tijekom 2018. čak za 83,3 posto, a u Požeško-slavonskoj za 50 posto.

Udruga Životna linija neprofitna je organizacija osnovana s ciljem borbe za pojačanu prevenciju suicida u Republici Hrvatskoj. Djeluje isključivo na volonterskoj osnovi i nije financirana iz državnog proračuna ni iz proračuna lokalnih samouprava.

Za 10. listopada najavili su i koncert za širenje svijesti o problemu suicida i depresije u Republici Hrvatskoj, prvi događaj takve vrste u našoj državi.

Među članovima Organizacijskog odbora su prof. dr. sc. Ante Bagarić, prof. dr. sc. Slađana Štrkalj-Ivezić, prim. dr. sc. Sanja Martić-Biočina i Ljupka Hitrova, dr. med., spec. hitne medicine.

Koncert će se održati na Svjetski dan mentalnog zdravlja, 10. listopada, u klubu Sax u Zagrebu.