Aktualno, Nekategorizirano

Zeleni tjedan u Rojcu: izložba, eko vikend, filmovi

zeleni_tjedan_poster_1Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, Zelena Istra u suradnji sa Savezom udruga Rojca, Eko Gimnazijom Pula te Restartom iz Zagreba organizira niz zanimljivih aktivnosti u DC Rojc.

20. travnja u 20:00 sati, Dnevni boravak Rojca: Izložba “Hrana mijenja svijet” i eko-party
Otvorenje izložbe radova učenika Gimnazije “Hrana mijenja svijet” nastale u sklopu projekta Eko-škole Gimnazije Pula “Mi jedemo odgovorno” uz mentorstvo neponovljive prof. Teodore Beletić. Slijedi i eko-party povodom obilježavanja 25 godina eko-aktivizima pulske Gimnazije za sve srednjoškolce, aktiviste i one koji se tako osjećaju!

21. i 22. travnja: Eko-vikend: plogging i skulpture od otpada
U organizaciji EVS volontera Saveza udruga Rojca u subotu 21. travnja održat će se prvi “plogging” tj. šetnja/jogging uz čišćenje plaža (bit će malo više šetanja ;), a u nedjelju 22. travnja na sam Dan planeta Zemlje možete se priključiti kreativnoj radionici izrade skulptura od otpada koja će se održati u Dnevnom boravku Rojca od 15: 00 do 18:00 sati. Skulpture će biti izložene 23. travnja u Dnevnom boravku! Prijave za šetnju i radionicu na info.surojc@gmail.com. Više informacija uskoro!

24., 25. i 26. travnja: Eko revija
U zelenom tjednu očekuju nas i tri odlična filma koja tematiziraju bitna ekološka i društvena pitanja našeg vremena. U fokusu filmova su golemi utjecaji klimatskih promjena i konzumerizma, bitne teme obrađene na zanimljiv i originalan način. Projekcije filmova održat će se u Dnevnom boravku Rojca od 19:30 sati, ulaz je slobodan.

Program Eko-revije:

Utorak, 24. travnja, 20:00 -21:30
Film nastao prema istoimenom bestselleru Naomi Klein, autorice svjetskog hita No Logo!
OVO MIJENJA SVE / THIS CHANGES EVERYTHING
Avi Lewis, SAD/Kanada, 89′

SINOPSIS:
Ovo mijenja sve film je koji je nastajao tijekom 211 dana snimanja, u četiri godine, na pet kontinenata, epski pokušaj da se u drugačijem svjetlu prikažu golemi dosezi klimatskih promjena. Nastao prema međunarodnom publicističkom bestselleru Naomi Klein This Changes Everything, ovaj film donosi sedam snažnih prikaza zajednica s prve crte, od Powder River Basina u Montani do naftnih polja u Alberti, od obale južne Indije do Pekinga i dalje. S ovim pričama o borbi prožima se naracija Naomi Klein i povezuje ugljik u zraku s ekonomskim sustavom koji ga je onamo doveo. Kroz čitav film Klein gradi svoju najkontroverzniju i najuzbudljiviju ideju: egzistencijalnu krizu klimatskih promjena možemo upotrijebiti kako bismo svoj neuspjeli ekonomski sustav pretvorili u nešto radikalno bolje. Hoće li ovaj film sve promijeniti?
Naravno da ne. Ali vi biste mogli, ako se odazovete njegovu pozivu na djelovanje.
RECENZIJE:
„Namjerno potresan, no u konačnici ohrabrujući globalni pregled aktivističkih nastojanja da
se suzbiju korporacijski zagađivači i ublaže klimatske promjene.“ – Joe Leydon, Variety
„Dirljiv, human i nepokolebljivo pristojan, film „This Changes Everything“ prikaz je buduće
katastrofe iz šire perspektive.“ – Jeanette Catsoulis, New York Times
TRAILER:
https://www.youtube.com/watch?v=YQhflH4alO0
Srijeda, 25. travnja, od 20:00-21:30
Kako živjeti bez stvari? Napeta saga o konzumerizmu!
MOJE STVARI / MY STUFF
Petri Luukkainen, Finska, 83′

SINOPSIS:
Dvadesetčetverogodišnji Petri odlučuje sprovesti radikalan eksperiment. Nesretan je i osjeća da ga guše materijalne stvari koje je nakupio u stanu, pa ih pakira i seli u podrum, a sam počinje živjeti prema skromnom no strogom samonametnutom pravilu: smije vratiti samo jednu stvar dnevno i ne smije kupiti ništa novo. Hoćemo li odustajanjem od potrošačkom društva ujedno odustati i od društvenog života. Možemo li imati prijatelje ako nemamo mobitel? I hoće li ostatak svijeta uopće prihvatiti takav projekt? Odvažan film, koji pogađa ravno u srž ekspanzije konzumerizma 2000-ih u profinjenoj (finskoj) kombinaciji ozbiljnosti i humora.

TRAILER:
https://www.youtube.com/watch?v=KUBVl0FG6Yc
Četvrtak, 26. travnja od 20:00-21:30
IZMEĐU NEBA I LEDA / ICE AND THE SKY
Luc Jacquet, Francuska, 89′
SINOPSIS:
Luc Jacquet otkrio je nevjerojatan novi način istraživanja klimatskih promjena. U središtu je njegova filma Claude Lorius, 82-godišnji
francuski glaciolog koji je prije više od pedeset godina prvi put posjetio Antarktiku. Cijenjen je i stručan znanstvenik, najpoznatiji po
proučavanju paleoatmosfere u ledenim jezgrama. U filmu otkriva tajne prošlosti analizirajući različite razine leda, nešto poput
geologije smrznute vode. Jacquet mu se pridružuje na tom najjužnijem dijelu planeta kako bi doživio i zabilježio njegovu ljepotu, ali i golem utjecaj klimatskih promjena tijekom desetljeća.

O AUTORU:
Luc Jacquet rođen je 1967. godine u Bourg-en-Bresseu u Francuskoj. Nagrađivanog filmskog autora, dokumentarista, snimatelja i fotografa proslavili su dokumentarni filmovi o prirodi i
divljim vrstama, uvelike temeljeni na vlastitoj znanstvenoj karijeri i iznimnom talentu za snimanje pripovijesti. Njegov film „Carsko putovanje“ (2005) osvojio je Oscara za najbolji dugometražni dokumentarni film. „Između neba i leda“ njegov je četvrti cjelovečernji film.

TRAILER:
https://youtu.be/ZpZYkNkki