Aktivizam, Nekategorizirano

‘Balet, ples na vrhovima prstiju’ – besplatna online baletna radionica

Besplatna online radionica ‘Balet, ples na vrhovima prstiju’ održat će se 22. i 23. siječnja, u 18,30 sati, za polaznike do 25 godina. Kako bi bilo postati prava balerina, polaznicima će otkriti Anamarija Marković i Iva Vitić Gameiro, balerine Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i dobitnice najvažnijih baletnih priznanja.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem online obrasca https://forms.office.com/r/YS8dsvyr1x.

Znate li što su pilé i pas de deux?
Znate li pet osnovnih pozicija u baletu?
Znate li što je to tutu?
A što su to špice?
Znate li tko je napisao balet Orašar?
I znate li kako plesati na vrhovima prstiju?

Odgovore doznajte u okviru projekta Kulutrnjak.hr kroz dva druženja uz Ivu Vitić Gameiro i Anamariju Marković. U interaktivnom razgovoru saznajte kako je izgledao njihov put od prvih baletnih koraka, prvih baletnih papučica, upornog vježbanja i na kraju plesa pod svjetlima pozornice.

Nastup u ‘Orašaru’ za mnoge je balerine ostvarenje snova. Doznajte kako izgledaju pripreme za izlazak na scenu, koliko traju probe za ‘Orašara’ i kako je to plesati u najpopularnijem baletu svih vremena.

Na radionici doznajte i sve o baletnim haljinama i držanju, šminki i dijademima koje balerine često imaju u predstavama. Naučite kako se naše balerine nose s tremom, napornim vježbanjem i ozljedama.

Otkrijte kako se upisati u baletnu školu, kako izgleda prvi baletni klas i kako uskladiti sve obveze obične i baletne škole.

Jednu polaznicu ili polaznika radionice Knjižara Knjigica nagradit će knjigom ‘Kako postati balerina’ koju je napisala Harriet Castor.

Autorica Harriet Castor objavila je prvu knjigu s dvanaest godina. Pohađala je Royal Ballet School i ondje vježbala s nekim od najboljih britanskih balerina. Prestala je aktivno plesati kada se upisala na Sveučilište u Cambridgeu, gdje je diplomirala povijest.

Knjiga ‘Kako postati balerina’ donosi prekrasne ilustracije i mnoštvo tajnih pretinaca, preklopa i kotačića koji pružaju interaktivno iskustvo baleta. Kroz knjigu upoznajte baletne predstave Labuđe jezero i Orašar, a na našoj radionici doznajte od Ive i Anamarije kako je to plesati u ova dva sjajna baleta.

Moderatorica radionice je Antonija Putić.

Izvor: https://www.facebook.com/kulturnjak.hr/