Aktualno, Nekategorizirano

Besplatna radionica Soundpaintinga

Voditelj radionice biti će Neven Radaković
Voditelj radionice biti će Neven Radaković

Besplatna radionica Soundpaintinga namijenjena glazbenicima i soundart umjetnicima održat će se svakodnevno od 14 – 17 sati, od 21. do 27. kolovoza u društvenom centru Karlo Rojc, u Puli.

Voditelj radionice je Neven Radaković.

Soundpainting je univerzalni multidisciplinarni znakovni jezik za skladanje u realnom vremenu, namijenjen glazbenicima, plesačima, glumcima i vizualnim umjetnicima. Koncipirao ga je Walter Thomson 1974 i razvija se do danas.

Trenutno obuhvaća više od 1200 znakova koje skladatelj – soundpainter pokazuje kako bi proizveo specifičnu reakciju izvođača. Soundpainter stoji ispred grupe izvođača te rukama i tijelom pokazuje niz znakova koji označavaju specifičan ili aleatoričan materijal koji ansambl (grupa izvođača) treba proizvesti. Reakcije izvođača (ansambla) soundpainter dalje usmjerava i tako uobličava kompoziciju.

Soundpainter – skladatelj/kompozitor – sklada u realnom vremenu i oblikuje kompoziciju po vlastitoj želji. Ponekad može predvidjeti reakciju pojedinog izvođača, često puta ne. Specifičnost i slučajnost dva su osnovna elementa kojima se služi.

Znakovi soundpainting jezika koriste se kroz sintaksne upute TKO, ŠTO, KAKO, KADA. Postoji puno vrsta znakova, neki označavaju specifičan materijal, drugi označavaju specifičan stil, žanr, aleatorički koncept, improvizaciju, disciplinu, poziciju na pozornici, kostime ili rekvizite.

Soundpainting zahtjeva od izvođača odmak od poznatog i predvidivog te posvetu svakom pojedinačnom kreativnom aktu bez znanja o tome kuda vodi, a jednako nepredvidiv je i za skladatelja soundpaintera koji uvijek komponira samo s onim što se dogodi u datom trenutku. Rezultat su dinamični dijalozi između skladatelja i članova ansambla odnosno spontane real-time kompozicije u čiji uzbudljivi nastanak na vrlo jednostavan način može biti uključena i publika.
Radionica Soundpaintinga  obuhvatiti će 1. i 2. stupanj  znakovnog jezika (što odgovara sadržaju Soundpainting workbook-a 1 & 2).

Radi bržeg i kognitivno kvalitetnijeg usvajanja znakova svaki polaznik  imati će priliku pokazivati znakove  i  reagirati na znakove. Tako će polaznici sudjelovati u dvostrukoj ulozi: kao soundpainteri (skladatelji/dirigenti), te kao svirači u ansamblu. Stečeno znanje primjenjivat će u formi etida (vježbi) – kratkih kompozicija, zaključno skladajući svoje soundpainting kompozicije na prezentaciji Radionice.

Voditelj radionice biti će Neven Radaković, akademski dirigent, diplomirani  glazbeni teoretičar i pedagog, skladatelj, umjetnički voditelj APU-a (Postmodern Art Ensemble) i Soundpainting  Platforme Pula, koji od 2010. vodi radionice i seminare o suvremenim umjetničkim praksama sa naglaskom na Novu glazbu, Soundpainting, glazbeni teatar, intuitivne glazbene prakse, eksperimentalnu glazbu, slobodnu, neidiomatsku, aleatoričnu i strukturalnu improvizaciju te real-time kompoziciju.

Više o radionici možete saznati ovdje.