Aktivizam, Nekategorizirano

Centar Murai poziva na radionicu osnova produkcije u Ableton LIVE programu

Savladaj osnove produkcije u Ableton LIVE programu kroz izradu pjesme, odnosno stjecanje samopouzdanja za osnove samostalnog rada i istraživanja Abletona, navodi u pozivu Centar Murai.
Radionica će se prilagoditi na preferencijama prijavljenih sudionika koji će imati priliku izraditi pjesmu popularnih žanrova: trap, hip hop, techno, house, drum and bass…

OPIS RADIONICE:

U subotu, 14. svibnja s početkom u 10:30 sati održati će se radionica osnova Ableton programa.

U prvom bloku, polaznici će se upoznati s osnovnim pojmovima u digitalnoj produkciji (DAW, MIDI i audio, VST, ASDR envelope), ali i s osnovnom opremom za produciranje kod kuće (odabir pravih slušalica i zvučne kartice). Također, upoznat će se sa Session i Arrangement viewom i Browserom.

U drugom bloku, naglasak će biti na stvaranju ritmike odabranog žanra, odnosno na razvijanje bubnja i basa. Kroz savladavanje tipične ritmike za žanr polaznici će naučiti važnost biranja komplementarnih zvukova za stvaranje željenog zvuka te će se detaljnije upoznati s MIDI Clip viewom, Drum Rackom i sempliranjem.

U trećem bloku, polaznici će se baviti melodijskim elementima svoje pjesme. Zajedno s voditeljicom, odabrat će zvukove pomoću kojih će složiti glavnu melodiju kao i prateće akorde. Kroz izradu melodije i akorada, polaznici će dublje ući u mogućnosti koje pruža Clip view, te će naučiti kako snimati MIDI teme u Abletonu.

U četvrtom bloku, polaznici će aranžirati svoju pjesmu, odnosno složit će kostur svoje pjesme – uvod, verse, refren, bridge i kraj. Upoznat će se s pojmom automatizacije te će ga naučiti primjenjivati na elementima u svojoj pjesmi. Za kraj, naučit će kako eksportati cijelu pjesmu iz programa ili svaki instrument zasebno.

O VODITELJICI RADIONICE:

Ivona Eterović (tonota) glazbena je producentica, multi-instrumentalistica i psihologinja iz Zagreba čija je karijera do sada obilježena stvaranjem specifičnog i svježeg zvuka, kombinacijom elemenata ambijentalne i bass muzike. U svojem radu Ivona često kombinira zvukove dobivene field recordingom s digitalnim sound designom. Fokusira se na stvaranje introspektivne glazbe koja slušatelja potiče na promišljanje i emotivno proživljavanje. Ivona ne želi ostati koncentrirana na jedan žanr, već pronalazi afinitete u ambijentalnoj i eksperimentalnoj klupskoj elektronici, hip hopu, popu, ali i stvaranju pozadinske glazbe za film i predstave. 2020. godine završava modul Electronic music producer u Zagrebu na UNITED POP-u kao najbolja u generaciji.

……………………………………….
Nositelj projekta „KEC – kreativno edukativni centar Murai“ je Platforma za Društveni centar Čakovec u partnerstvu općinom Sveti Juraj na Bregu.
Projekt su sufinancirali Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu ESF poziva „Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“ u iznosu od 1.459.794,22 kn.