Hrvatska, Nekategorizirano

Centar za kulturu Trešnjevka poziva starije sugrađane na upis u brojne besplatne radionice

54-plus-ples-2-600x337Centar za kulturu Trešnjevka, Telecentar i Arheološki muzej u Zagrebu provode projekt pod nazvom “U potrazi za istinom” s početkom 1. rujna 2018., u trajanju od godinu dana, do 30. kolovoza 2019. godine. Prvi krug upisa počinje u petak, 25. rujna i traje dva tjedna, a prijaviti se mogu svi zainteresirani sa napunjenih 55 godina starosti. Radionice su besplatne za sve polaznike.

Budući da je Europski parlament proglasio 2018. Europskom godinom kulturne baštine te je među specifičnim ciljevima uvršteno i promicanje digitalnih rješenja i razvoj vještina koje kulturnu baštinu čine pristupačnom svima, projekt „U potrazi za istinom“ istovremeno adresira dva međuovisna problema digitalne kulture, nedovoljnu ponudu digitalnih kulturnih sadržaja koji će potaknuti rast broja korisnika i nedovoljnu kompetenciju korisnika, posebno starijih građana, potrebnu za konzumaciju digitalnih kulturnih sadržaja. Također, projekt stavlja prioritet na kreiranje multimedijskih sadržaja, i na taj se način spaja široku lepezu tradicionalnih (kazalište, ples, film, glazba, keramika) i relativno novih oblika umjetničkog stvaralaštva (web dizajn, produkt dizajn).

U prvoj fazi projekta starije osobe stječu umjetničke i digitalne kompetencije, a u drugoj fazi ih primjenjuju na realizaciji zajedničke multimedijske izložbe koja prati utjecaj antike, srednjeg vijeka, prosvjetiteljstva, industrijske revolucije i modernog doba na kulturnu baštinu Grada Zagreba i Zagrebačke županije.
Izložba će se organizirati u Zagrebu (Arheološki muzej i Centar za kulturu Trešnjevka) uz popratna događanja i dodatne audio-vizualne sadržaje dostupne na internetu. Izložba će se temeljiti na kulturnoj baštini i povijesnim događajima koje će pričati i multimedijski oblikovati stariji članovi zajednice. Istovremeno se starijim građanima daje aktivna uloga u kulturnom životu zajednice, omogućuje kvalitetnije provođenje slobodnog vremena, potiče se smanjenje socijalne isključenosti i marginaliziranosti.

Ovaj projekt objedinjuje razvoj umjetničkih i digitalnih vještina osoba s primjenom stečenih kompetencija pri realizaciji multimedijske izložbe. Stavljanjem kulturne baštine Grada Zagreba i Zagrebačke županije u širi povijesni kontekst, propituje se njezin utjecaj na moderne trendove u kulturi i obrazovanju i nastanak takozvanog društva poslije istine.
Pridružite nam se! Svi zainteresirani mogu se javiti u tajništvo Centra za kulturu Trešnjevka
na 01 30 27 411, info@cekate.hr
Kontakt:
Žarko Čižmar / Telecentar/ Izvršni direktor
M: 091 54 38 002, E: zarko@telecentar.com
Nositelj projekta je Centar za kulturu Trešnjevka, partneri su Arheološki muzej Grada Zagreba i Telecentar. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda kroz projektni natječaj „ Umjetnost i kultura 54+“, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda, a provoditelj programa u Hrvatskoj je Ministarstvo kulture RH.
Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Centra za kulturu Trešnjevka. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

RADIONICE
INKLUZIVNE PLESNE RADIONICE / DRUŠTVENI I POVIJESNI PLESOVI
Trajanje / 4. 10.- 30. 5.
Termin / četvrtak / 12-14 h
Broj polaznika / 40
Građani će imati priliku naučiti povijesne i društvene plesove uz profesionalno vodstvo Tihomira Kološića i Jadranke Vostrel. Tijekom radionica polaznici će sudjelovati u izradi pet koreografija te završnoj produkciji / predstavi koja će biti upriličena u Arheološkom muzeju. Sudionici će razvijati plesne vještine, ali osim njih učiti i novi model korištenja umjetnosti kao alata inkluzije. Naglasak je na socijalnom uključivanju i aktivnom starenju. Kroz radionice učit će se tradicijski plesovi Hrvatske, ali i plesovi ostalih kultura. Koreografije će biti dio završne predstave koja će biti u sklopu multimedijske izložbe.
Kontakt osoba:
Ana Marija Meniss / Stručna suradnica
M: 091 30 27 415
E: meniss.any@gmail.com

RADIONICE KERAMIKE
Trajanje /21. 10 – 8. 12. / i / 2. 2.- 23. 3.
Termin / subota / 9-12 h
Broj polaznika / 20
Uz stručno vodstvo prema programu keramičarke Lidie Boševski polaznici će stjecati znanja i vještine izrade i obrade predmeta od keramike, inspirirani predmetima i eksponatima rimskog nalazišta Andautonija sa današnjeg području Šćitarjeva. Polaznici radionica će se upoznati sa arheološkim predmetima. Početni termini biti će namijenjeni upoznavanju materijala i tradicionalnih tehnika oblikovanja za koje nije potrebno prethodno znanje. Prema senzibilitetima polaznici će odlučiti na kojem predmetu žele raditi, interpretirati ga, izrađivati varijante, upoznati se sa tehnikama dorade. Nakon izrade varijanti predloženih predmeta odabrat će se najuspješniji i izraditi nekoliko kalupa za otiskivanje te dorađivati svaki otisnuti predmet ručno i različito. Na taj će način naučiti reinterpretirati tradicionalno kroz moderan pristup, a u konačnici, kroz digitalizaciju navedenih sadržaja i nastalih eksponata za izložbu i rad na zajedničkoj predstavi, sudjelovati i kao sukreatori završnog produkta. Na samoj završnoj izložbi posjetitelji će moći vidjeti (kroz digitalnu obradu) kako kroz pojedine oblikovne faze nastaje predmet od keramike inspiriran tradicijom, te na koji se način taj novonastali materijal može uklopiti u druge edukativne sadržaje Arheološkog muzeja i Cekate-a, a koji će služiti daljnjoj edukaciji i radioničkim programima.
Kontakt osoba:
Saša Martinović Kunović / Stručna suradnica
M: 091 30 27 412
E: modulor@cekate.hr Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

RADIONICE PRODUKT DIZAJNA
Trajanje /21. 10 – 8. 12. / i /2. 2.-23. 3.
Termin/ subota /9-12 h
Broj polaznika / 20
Uz stručno vodstvo dizajnerice Petre Bilić Križan polaznici će stjecati znanja i vještine pri izradi upotrebnih predmeta iz različitih materijala. Oblikovat će svjetiljke, police i stoliće uz korištenje materijala drevnih Rimljana / kamena, drva, stakla i keramike. Pri tome će naučiti samostalno prakticirati određene tehnike koje im mogu dobro poslužiti u daljnjem životu i kreaciji. Dio radova bit će digitaliziran, a dio nastalih rješenja koristit će se u zajedničkoj predstavi kao završnoj produkciji. Pojedine rezultate nastale na radionicama, kao i sam proces njihovog nastajanja kroz proces digitaliziranja za vrijeme samog tijeka radioničkih programa uklopiti ćemo u zajedničku izložbu čiji će cilj biti posjetiteljima izložbe prikazati kreativni proces pri procesu oblikovanja. Put od tradicije prema suvremenosti koji ćemo sljediti na radionicama kroz kreativni radni proces, približit ćemo i svim posjetiteljima izložbe, te tako i njima učiniti dostupnije sadržaje koje svi baštinimo iz starog doba.
Kontakt osoba:
Saša Martinović Kunović / Stručna suradnica
M: 091 30 27 412
E: modulor@cekate.hr

KAZALIŠNE RADIONICE
Trajanje / 15. 10. – 23. 7.
Termini/ utorak i četvrtak / 15. 10.- 12. 03. / 10 – 13 h / pisanje dramskog teksta
/ 14. 3.- 23. 7. / 10 – 13 h / redateljska radionica
/ 23. 10.-23. 7./ 13.30 – 16.30 h / produkcijska radionica
Broj polaznika / 20
Kazališna radionica održat će se u tri dijela, nastanak teksta, postavljanje predstave i ispitivanje produkcijskih aspekata nastanka predstave. U prvom dijelu radionice akademski dramaturg Bruno Margetić s dvadesetak će polaznika raditi na kreiranju teksta „Popravak života“ u trajanju od 40 minuta s mjestom radnje u Zagrebu, koji će propitkivati život osoba sa napunjenih 55 starosti te mogućnošću njihovog popravka. U suradnji s ostalim radionicama osmislit će vizualni identitet predstave te u izvedbu uključiti plesnu i glazbenu radionicu. Radit će na savladavanju osnovnog glumačkog alata i vokabulara te vlastitom javnom nastupu. Redateljsku radionicu vodit će Jelena Hadži Manev, kreirat će se predstava „Popravak života“ u trajanju od sat vremena u koju će biti uključeni nastupi plesne i glazbene radionice kao integralni dio predstave. Paralelno s radionicom nastanka teksta i postavljanja teksta održavat će se produkcijska radionica pod vodstvom Kostadinke Velkovske koja će koordinirati između radionica te polaznike uputiti u cjelokupan proces nastanka predstave te će s njima izrađivati plan nastanka predstave od preliminarnih troškovnika do postprodukcije. Proces rada predstave bit će dokumentiran i prikazan u sklopu multumedijske izložbe.
Kontak osoba:
Frana Marija Vranković
M: 091 30 27 418
E: tnt@cekate.hr

GLAZBENA RADIONICA
Trajanje /15. 10. 2018. – 15.1.2019.
Termini / ponedjeljak i petak /10-12h
Broj polaznika / 20
Pod mentorstvom Zorana Šćekića, polaznici glazbene radionice bave se primjenjenom kompozicijom za kazališnu predstavu, multimedijsku izložbu i plesnu večer, dok će u digitalnom modulu radionice upisivati svoje skladbe i obrade u digitalni softwer (Sibelius) i pripremati ih za probe, snimanje i javnu izvedbu. Inspiracija za rad tražit će u gradu Zagrebu i njegovoj društvenoj, ali i glazbenoj povijesti.
Kontakt osoba:
Marina Jurković / stručna suradnica CeKaTe
M: 091 30 27 417
E: jurkovicmarina@gmail.com