Aktivizam, Nekategorizirano

Cirkuska tortura i smrt u Pogonu, 22. – 29. 5. 2016., Pogon Jedinstvo

Ilustracija predstave Torture (Cirkorama.org)
Ilustracija predstave Torture (Cirkorama.org)

Radionicama zračnih akrobacija i cirkuske pedagogije počeo je dvotjedni Proljetni cirkus u Pogonu, koji će trajati do 29. svibnja. Artistički kolektiv Cirkorama će ovo proljeće začiniti izvedbama dva pomalo morbidna cirkuska naslova – Danse Macabre – pokušaj vertikalnog povratka te premijerom najnovije predstave ‘Torture’.

Svoju popularnu predstavu zračnih akrobacija i podnih improvizacija Danse Macabre – pokušaj vertikalnog povratka Cirkorama će izvoditi 22. i 23. svibnja s početkom u 19.30 sati u Pogonu Jedinstvo. Nakon odličnih reakcija publike kolektiv je odlučio objaviti i album Danse Macabre – zvuci vertikalnog povratka s glazbom iz predstave autora Brune Motika.

Predstava i glazba su inspirirani trenutkom smrti, a na albumu se uz autorska djela nalaze i adaptacije klasičnih skladbi za sprovode. Adagio u g-molu (T.Albinoni/Remo Giazotto), Piano sonatu No.2 u b-molu, Op.35 – Posmrtni marš (F. Chopin) i Lenjinov posmrtni marš (D.D.Šostaković) Bruno Motik je prilagodio suvremenoj cirkuskoj izvedbi. Uz navedene adaptirane skladbe na ploči se nalaze i tri Motikova autorska glazbena broja: Dva lica, Odbrojavanje… i Stvor. Izvedbe predstave su ujedno i promocija albuma koji će se tom prilikom moći kupiti na vinilu po promotivnoj cijeni.

Dvotjedno cirkusko druženje u Pogonu Jedinstvo će završiti premijerom Cirkoramine najnovije predstave ‘Torture’. Troje umjetnika će predstavom dekonstruirati pojam tortura te njenu praktičnu primjenu kroz akrobatiku, manipulaciju objektima, VJ-ing i glazbu. Predstava je na rasporedu 28. i 29. svibnja u 19.30 sati.

„Tortura je zakonom zabranjena u većini država, no ipak sveprisutna. Prigrlili smo je kao svakodnevni ritual, a mi ljudi iz cirkusa je činimo sebi. Visimo na udovima, bacamo se s visine, mučimo se ostajati u određenom položaju i onda to još ponavljamo do iznemoglosti. To su naše male torture, koje činimo sebi i partneru, a koje se iz dana u dan ponavljaju s tendencijom povećavanja sati provedenih u prostoriji za mučenje “ , tako objašnjavaju Jadranka Žinić Mijatović i Nikola Mijatović ideju na kojoj počiva njihova najnovija predstava.

Ulaznice za predstave se mogu kupiti u pretprodaji u knjižari Što Čitaš? (Gundulićeva 11) po cijeni od 40 kuna, a na dan predstave na ulazu za 50 kuna. Povodom promocije ploče s glazbom iz predstave Danse Macabre – pokušaj vertikalnog povratka u pretprodaji je moguće kupiti i paket ulaznica + LP za 80 kuna.

Projekt sufinancira Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba i Ministarstvo kulture RH, a realiziran je u suradnji sa Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade – Pogon, Francuskim institutom, AKC Medikom i SubScenom.

Cirkorama je artistički kolektiv koji se bavi promicanjem cirkuske umjetnosti kroz edukacije, predstave, performanse, ulične akcije i različita događanja. Njegovi osnivači su među prvima, kao dio neformalne skupine Nova loža lude mame Autonomnog kulturnog centra Attack, doveli žongliranje na ulice gradova Hrvatske. Nakon žongliranja i štula su uslijedile akrobacije na svili, trapezu, ringu, partner akrobacije te klaun tehnika, a danas uz vlastitu produkciju stečena znanje dijele kroz brojne radionice. Proljetni cirkus u Pogonu nastavak je aktivnosti Cirkoraminih međunarodnih projekata Laboratorij cirkuske umjetnosti i Cirkobalkana.

Više informacija o Cirkorami nalazi se na www.cirkorama.org.