Aktivizam, Nekategorizirano

Corners Triangle: Atlas podrhtavanjâ, Pogon Jedinstvo, 3. i 4.6. u 20h

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uzimajući za središnji motiv prethodnika današnjih računala – Jacquardov tkalački stan, Atlas podrhtavanjâ je susret žive izvedbe narodnih napjeva i digitalne modulacije zvuka. Jacquardov tkalački stan je tehnološki izum 19. stoljeća, mehanički stroj na kojem su se tkanje i dezeni programirali pomoću bušenih kartica, instrument koji će obilježiti i industrijsko doba i razvoj računala u modernim vremenima. Polazeći od napjeva koje su skladali i pjevali prvo rukotvorci za tkalačkim stanovima, a kasnije radništvo u tvornicama tekstila, Atlas podrhtavanjâ prati transformacije rada i lokalnih zajednica u procesu povijesne tranzicije proizvodnje tekstila, od manufakture preko tvornice industrijskog doba do današnjeg zatvaranja pogona diljem Europe.
▷▷▷▷▷▷CORNERS je platforma za umjetnike i publike koju oblikuju i pokreću kulturne organizacije na rubovima Europe. CORNERS stvara mogućnosti za suradnju umjetnika i istraživača na međunarodnim multidisciplinarnim umjetničkim projektima. Posvećen je istraživanju rubnih dijelova Europe, prostora koji se nalaze izvan kulturnih, političkih i društvenih centara, te kroz radove umjetnika nastoji povezati udaljene sredine i gradove prikupljajući njihove priče i prenoseći ih iz jednog mjesta u drugo.

U travnju 2012. godine iz Zagreba je startalo, a u Rijeci završilo istraživačko putovanje Xpedicija Balkan, na kojemu je sudjelovalo 30-ak umjetnika iz raznih krajeva Europe kako bi upoznali male sredine bivše Jugoslavije, umjetnike i organizacije koje ondje djeluju. Xpedicija Balkan bila je samo jedna u nizu od osam takvih istraživačkih putovanja. Priče koje su umjetnici čuli obilazeći zakutke Europe pretočili su u umjetničke radove, koje su pak prvi puta predstavili u Ljubljani u lipnju 2014. godine. Sada se CORNERS umjetnici vraćaju u ova tri grada kako bi prepričali priče koje su čuli ovdje, ali i neke druge, sakupljene u brojnim drugim mjestima koje je CORNERS posjetio.

Pridružite nam se na CORNERS Triangleu u Zagrebu od 24.5. do 5.6. EVENT: http://bit.ly/1WCgptg

Ulaz je slobodan, no potrebno je rezervirati svoje mjesto slanjem imena i prezimena na e-mail marijana.rimanic@upogoni.org .