Aktualno, Nekategorizirano

Digitalni svjetionici predstavljaju slobodnu i otvorenu mrežu

Sljedeća radionica je u Zagrebu,  u Tehničkom muzeju od 12. do 14. 11.

U rujnu je započeo projekt »Digitalni svjetionici« realiziran kroz program mreže Clubture za 2016. godinu i odvija se u Rijeci, Osijeku i Zagrebu.

Voditelj projekta je udruga Radiona.org iz Zagreba uz partnerske organizacije Drugo more iz Rijeke i Zajednicu tehničke kulture Osječko-baranjske županije, točnije multimedijalni klub #labOS iz Osijeka. Dio programa ugostit će i Tehnički muzej ‘Nikola Tesla’ u Zagrebu, te organizacija Format C u Osijeku.

Metaforom slobodne i otvorene mreže povezujući svjetionike i Internet usmjerivače (router) te konceptualizirajući poveznice između Jadranskog i Panonskog mora kroz prizmu novih tehnologija i inovativnih praksi Rijeka, Zagreb i Osijek nastoje pokazati i podijeliti znanje i kreativne alate koji omogućuju slobodnu distribuciju informacija.

Projekt »Digitalni svjetionici« bavi se LED grafitima u raznim varijantama – svjetleći Lightpainting stick, žonglerski alati unaprijeđeni elektronikom, LED graffiti osvjetljenje navođeno Wi-Fi mrežom. Primjenom ovih tehnologija svaki od spomenutih gradova dobit će svoj karakterističan »digitalni svjetionik«.

Nacrt projekta povezuje tri točke Hrvatske: Rijeku, Osijek i Zagreb i simbolički uključuje dva mora – Jadransko i Panonsko te tri rijeke – Rječinu, Savu i Dravu. Cilj je potaknuti umrežavanje na područjima intermedijalnih, novomedijskih i hibridnih umjetnosti, te hacker i maker scene. Nove tehnologije poslužit će tako stvarnom i simboličkom umrežavanju različitih regija te dijeljenju novih praksi STEAM (Science, Technology, Education, Art, Mathematics) edukacije.

Suradničke organizacije na ovaj način sudjeluju u zajedničkom kreiranju novih digitalnih mapa djelovanja.

Projekt »Digitalni svjetionici« koncipiran je da sublimira edukaciju, rad u javnim prostorima, slobodu pristupa mreži i performativne koncepte tehnologije, a sastoji se od niza modularnih radionica, svjetlosnih instalacija i performansa u javnim prostorima.

Više o projektu pogledajte OVDJE.