Aktualno, Nekategorizirano

Dokumentarni film ‘Jedna od nas’ Đure Gavrana u edukativnoj kampanji za maturante

Na internetskoj stranici edukativne kampanje uz dokumentarni film ‘Jedna od nas’ redatelja Đure Gavrana maturanti mogu prijaviti svoj razred za besplatnu online projekciju, uz razgovor s autorom filma i stručnjacima iz prevencije seksualnog zlostavljanja djece, prenosi se na stranici medijskapismenost.hr.

Dokumentarni film ‘Jedna od nas’ nagrađivanog autora Đure Gavrana prati reakcije jedne zajednice na otkriće o seksualnom zlostavljanju. Na proslavi petnaeste godišnjice mature kolege iz razreda razgovaraju o poslu, djeci i srednjoškolskim dogodovštinama dok pokušavaju pronaći način da započnu razgovor o spoznaji koja ih je sve šokirala.

Film je svoju svjetsku online premijeru imao na Sarajevo Film Festivalu u kolovozu ove godine, u Hrvatskoj je premijerno prikazan u listopadu na ZagrebDoxu, gdje je osvojio posebno priznanje žirija u glavnom programu, a u studenom kreće u online distribuciju. Kako bi ga moglo pogledati što više mladih, bit će organizirane besplatne projekcije za maturante s popratnim Q&A događajem, također online. Na službenoj internetskoj stranici filma i popratne kampanje otvoren je poziv maturantima da prijave svoj razred za besplatnu projekciju i online razgovor s autorom filma i stručnom osobom iz prevencije seksualnog nasilja. Prijavu mogu ispuniti i nastavnici koji žele film prikazati u završnim razredima srednjih škola.

Edukativnu kampanja koju je pokrenuo autor Jedne od nas uključuje videoklipove i tekstove stručnjaka o različitim aspektima problema seksualnog zlostavljanja djece. Tu su, među ostalim, odgovori na pitanja tko su zlostavljači i zašto djeca šute te savjeti kako razgovarati s djetetom kada se povjeri odrasloj osobi. Svi ti materijali korisni su roditeljima, nastavnicima, trenerima, pedijatrima, odgajateljima i svim drugim osobama koja rade s djecom i mladima.

Na stranici filma i kampanje mogu se naći i odgovori na mnoga pitanja koja si postavljaju žrtve. U pripremi je i priručnik za maturante i roditelje, koji će se uskoro moći preuzeti na stranici.

“Kako senzibiliziranje javnosti po pitanju problema seksualnog nasilja nad djecom nije opipljiv cilj, odlučio sam se na konkretan potez s jasnim ciljem, a to je uvođenje programa prevencije seksualnog nasilja u osnovne i srednje škole kao obaveznog dijela školskih preventivnih programa. Da bi ostvario ovaj cilj poslao sam Otvoreno pismo Vladi RH i Odboru za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora i pokrenut ću online peticiju s istim ciljem, gdje će građani moći dati svoj doprinos. Iz detaljne analize problema seksualnog nasilja nad djecom ovo mi se čini kao najlogičniji i ostvariv korak prema tome da djeci pružimo mogućnost da se uopće susretnu s nekim osnovnim informacijama i statistikama, praktičnim savjetima. Mnogoj djeci ovakvi programi pomažu da osvijeste svoju poziciju žrtve, jer neka djeca su premala da bi razumjela da to što im se događa nije normalno i nije u redu,” rekao je Đuro Gavran.