Hrvatska, Nekategorizirano

Etnografski muzej poziva na otvorenje izložbe “Knjige naših ulica”- 100 lica šegrta Hlapića i Knjige na dlanu

Čast nam je pozvati vas na otvorenje izložbe Knjige naših ulica – 100 lica šegrta Hlapića i Knjige na dlanu u utorak , 26. studenoga u 19 sati u Etnografskom muzeju, Trg Mažuranića 14, stoji u pozivu organizatora koji prenosimo u cjelosti.

Stanovnici zagrebačkog naselja Botinec okupljeni u Udruzi Lastin rep, ljubitelji knjiga, priča, umjetnosti i svega što hrani dušu, projektom „Knjige naših ulica“ upravo kroz umjetnost mijenjaju i oplemenjuju stvarnost koja ih okružuje. Čovjeka u odnosu na druge stvorene vrste drugačijim čini njegova sposobnost da mašta, zamišlja i iz svijeta ideja kroz stvaralačku djelatnost prenosi u materijalni svijet ono što postoji samo u njemu. Ljudskoj je prirodi usađena i potreba za povezivanjem unutar i izvan zajednice kojoj pripada, dijeljenjem i prepoznavanjem sebe u drugome. Ovaj projekt objedinjuje tu dvostruku osobitost ljudske prirode – na stvaranje potiče iskusne ilustratore kao i djecu svih uzrasta čiji su radovi ravnopravno uključeni u izložbu, dok se povezivanje odvija na više nivoa. U prvom redu spaja dvije (komplementarne) umjetničke grane, književnost I likovnu umjetnost, a za vrijeme trajanja projekta odvilo se međugeneracijsko povezivanje sudionika projekta i neminovno će se proširiti na ostale članove zajednice koji će šetajući botinečkim ulicama i posjetom izložbe u Etnografskom muzeju prelistati pokoju stranicu „Knjiga naših ulica“.

Izložba ostaje otvorenja do 2. siječnja 2020.
O PROJEKTU „KNJIGE NAŠIH ULICA“

Udruga Lastin rep u partnerstvu s Etnografskim muzejom, Knjižnicama Grada Zagreba, udrugom Pozor te Hrvatskim čitateljskim društvom pokrenula je 01.12.2018. u zagrebačkom naselju Botinec projekt “Knjige naših ulica”.

Projektom se intenzivira sudjelovanje zajednice u kulturnom životu i stvara put do estetskog i kulturnog upotpunjavanja već postojećeg naselja književnih djela – Botinec. Specifičnost Botinca i inspiracija za projekt leži u činjenici da su njegove ulice nazvane po junacima i djelima iz hrvatske književnosti. Tako neke ulice nose naziv Ulica Velog Jože, Ulica Pere Kvržice, Ulica Šegrta Hlapića, Zlatarova Zlata, Dunda Maroja i sl. Ti nazivi poslužiti će kao inspiracija umjetnicima koji će ilustrirati, a potom će se prema njihovim radovima izraditi i u naselju postaviti trajne ulične ploče s ilustriranim temama književnih djela koje odgovaraju pojedinom nazivu. Također će se postaviti središnja informativna ploča nazvana „Knjigovid“ s planom naselja i ilustracija. Svaka ploča biti će označena s QR kodom kojim će se pomoću mobilnih uređaja moći pristupiti do video uradaka o umjetnicima i djelima.

Tijekom trajanja projekta, pod stručnim vodstvom umjetnika i pedagoških djelatnika organizirane likovne i dramske radionice te večeri druženja uz knjigu i film, za djecu svih uzrasta, roditelje, umirovljenike i sve ostale stanovnike naselja. Radionica čitanja „Knjige našeg djetinjstva“ u izvedbi HČD-a, radionica izrade knjiga „Knjiga na dlanu“ u izvedbi umjetnice Irene Frantal, Radionica „Modra Rijeka“, Radionica „Knjige u živo“ i dr. Ilustracije i radovi sa radionica biti će izloženi u Etnografskom muzeju i na putujućoj izložbi „100 lica Šegrta Hlapića“ u Bibliobusu, a završna prezentacija cjelokupnog projekta biti će održana u svibnju 2020. u naselju Botinec.

Ostvarenjem ovog projekta potaknut će se stvaralaštvo i povećati uključenost građana u lokalnoj zajednici, njihov pristup kulturnim i umjetničkim sadržajima, a jedinstveno uređeno naselje će svojim primjerom zasigurno privući pažnju hrvatske javnosti.

Oplemenjujući prostor u kojem živimo dajemo jasan primjer brige za okolinu namjenjen prije svega mlađim naraštajima, a zatim i stanovnicima svih zagrebačkih naselja.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je ukupne vrijednosti 760.659,74 kn od čega 646.560,78 sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.