Hrvatska, Inicijative, Nekategorizirano

Europska komisija objavila poziv ‘Kino – inovativni centar za lokalne zajednice’

Europska komisija objavila je poziv namijenjen pokretanju inovativnih kulturnih središta vezanih uz film i kinematografiju, s posebnim naglaskom na područjima koja su infrastrukturno deficitarna u pogledu razvoja kinoprikazivačkog i kulturnog sadržaja. Sredstva predodređena za ovaj poziv iznose ukupno dva milijuna eura. Rok za podnošenje prijava: 25. rujna 2019.!

Uzimajući u obzir značenje kina za lokalne zajednice, zadaća je ovog poziva testirati nove načine potpore stvaranju inovativnih kulturnih središta te istovremeno poticati kina na inovativan pristup i dodatno osnaživanje njihove važne uloge u razvoju lokalne zajednice. U fokusu je poziva pružanje potpore za aktivnosti vezane uz razvoj publike, a kina će se ujedno poticati na omogućivanje pristupa ne samo audiovizualnom sadržaju već i svim ostalim kulturnim sadržajima i uslugama, kao i edukativnim i/ili zabavnim aktivnostima usmjerenima na mlađu publiku.

Prioriteti poziva:

Radi se o tzv. pozivu ‘pripremnih aktivnosti’ (preparatory actions) kojima će se testirati nova iskustva i doživljaji odlaska u kino, imajući u vidu potrebe lokalne publike. Pozivom će biti istaknuti sljedeći aspekti:

  • testiranje novih načina razmišljanja o doživljaju kina i stvaranje inovativnih kulturnih centara
  • razvoj publike i izgradnja zajednica putem interaktivnih iskustava
  • potpora za kinematografsku opremu i digitalizaciju.

Svrha je poziva koji se odnose na ‘pripremne aktivnosti’ predstavljanje i testiranje novih inicijativa u trogodišnjem razdoblju. Radi se o prvom pozivu u okviru kategorije ‘Kina – inovativni centri za lokalne zajednice’. Maksimalno sufinanciranje Europske komisije može iznositi do 80 posto ukupnih prihvatljivih troškova aktivnosti.

Više informacija dostupno je na ovoj poveznici i ovdje.

*Vijest je preuzeta sa službene stranice DKE – Ured MEDIA Hrvatske.