Aktualno, Nekategorizirano

Europski dokumentarci na neobičnim lokacijama deset hrvatskih gradova

KineDok.jpg
KineDok.jpg

U okviru projekta KineDok u deset gradova diljem Hrvatske, na šarolikim lokacijama, od nogometnog igrališta do muzeja i galerija, prikazuju se noviji, odabrani europski dokumentarni filmovi.

KineDok 2018 donosi 15 dugometražnih dokumentaraca, a među njima su festivalske uspješnice, kao i lokalni hitovi iz Češke, Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Norveške, Bugarske i Hrvatske.

Filmske projekcije održavat će se do kraja kolovoza i nastaviti najesen, a ulaz je besplatan.

Prikazat će se bugarski politički dokumentarac “Zvijer je još uvijek živa” o potrazi za idealnim komunizmom, češki “Daliborekov bijeli svijet”, tragikomedija o životima “običnih pristojnih Čeha” kojima nedostaje Hitler, norveški “Bez zaklona” ratna priča iz Bagdada.

Slovački film “Hotel Svitanje” prati nekoliko životnih sudbina malog gradića, talijanski “Funne: Djevojke koje sanjaju more” film je o 12 bakica iz talijanskih planina prvi puta putuju na more, i to u Hrvatsku, britanski “Hvala na kiši” bilježi klimatske promjene u jednom selu, a tu je i rumunjski film “Kupus, krumpir i ostali demoni” o tome kako proizvodnu računicu okrenuti u korist poljoprivrednika.

Među ostalim, na programu su filmovi “Mrtvi narod” o holokaustu u Rumunjskoj, mađarski “Vlak nade”, koji se bave prošlošću, bugarski “Dobri poštar”, o čovjeku koji vjeruje da može riješiti pitanje izbjeglica, češki “Ništa kao prije”, filmski pogled na živote tinejdžera koji su prisiljeni odrasti brže no što bi htjeli i mađarski “Ultra” o ljudima koji su svoj život posvetili trčanju.

Intimnije priče donosi hrvatski “Dum spiro spero” Pere Kvesića, slovački “Mjesec u tebi”, poljski “Pričest” o djevojčici koja je preuzela brigu o disfukncionalnoj obitelji.

KineDok, zajednički projekt europskih filmskih organizacija za alternativnu distribuciju dokumentaraca, održava se četvrtu godinu zaredom, a ove sezone surađuje s riječkim projektom Europska Prijestolnica Kulture 2020 i njihovim programskim pravcem “27 susjedstva”.

U okviru toga priređeno je filmsko ljeto u “7 riječkih susjedstava” diljem Primorsko–goranske županije, Delnicama, Drenovi, Novom Vinodolskom, Lovranu, Krku i Unijama, a filmovi će se moći pogledati i u u Zagrebu, Varaždinu i Križevcima.

Uz već poznate lokacije, zagrebački Art Park, Galeriju K2 u Križevcima i Centar za mlade u Varaždinu, projekt ove godine dolazi i na neke nove, u staru gradsku jezgru Lovrana, u dvorište Zavičajnog muzeja Drenova, Dom kulture Novi Vinodolski, u kino Kariola u šumi u Malinskoj gdje se filmovi gledaju u stilu ‘drive in’ kina, na nogometno igralište otoka Unije, (koje je katkad i aerodrom), te u Nacionalni park Risnjak gdje će se projekcije gledati u srcu prirode, u nekadašnjoj kino dvorani Doma kulture.

Kako se ističe u najavi, cilj projekta je zainteresirati širu publiku za dokumentarni film te razviti dijalog o društveno važnim temama, i to izmještanjem projekcija van tradicionalnih kina, pa film dolazi na njihove omiljene lokacije – u parkove, dvorišta, kulturne centre, nogometna igrališta, muzeje i galerije.