Hrvatska, Nekategorizirano

FOTOGALERIJA: Dodijeljeni ugovori za 40 projekta koji uz pomoć umjetnosti povećavaju socijalnu uključenost starijih osoba

foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/
foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/

Ugovori o dodjeli bespovratnog novca za 40 projekta, kojima je svrha uz pomoć umjetnosti povećati socijalnu uključenost osoba starije životne dobi, uručeni su u ponedjeljak na svečanosti u Zagrebu.

Čestitajući korisnicima nepovratnog novca u sklopu poziva na dostavu projektnih prijedloga “Umjetnost i kultura 54+” ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je da hrvatsko društvo stari i da su hvale vrijedni projekti koji se poboljšanjem pristupa kulturnim i umjetničkim aktivnostima brinu o boljoj socijalnoj uključenosti i unaprjeđenju kvalitete života osoba u dobi iznad 54 godine.

Ukupni iznos nepovratnog novca je 20 milijuna kuna, od čega je 85 posto osigurano iz Europskog socijalnog fonda, a ostatak iz državnog proračuna.

U ime korisnika zahvalio je Ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke Slaven Tolj zahvalio je u ime korisnika, ističući kako se nada da je većina korisnika mislila na stvarne potrebe ljudi koji se starenjem osjećaju sve više isključeni, a ne na popravljanje budžeta svojih ustanova.

foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/
foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ/

“Pozivamo sve osobe starije od 54 godine da se uključe u ove projekte”, rekao je.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić podsjetio je da je jedan od prioriteta njegova ministarstva bolja uključenost starijih i da radi na aktivnom starenju, ocjenjujući pritom da je današnji paket jedan od najljepših iz tog programa.

Uz ministre, prigodni govor održa0 je i zamjenik upraviteljice za programe Europske unije Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Luka Bogdan.

Neki od korisnika novca “Umjetnost i kultura 54+” su: Ka-Matrix iz Karlovca za projekt “Nove ideje u starim prostorima” – socijalno uključivanje kroz kulturu i umjetnost u iznosu od 539.224,35 kuna, “Impuls za 54+” iz Međimurske županije u iznosu od 936.014,28 kuna, projekt “Na Zagorkinom tragu: baština i inovativnost” – Centra za ženske studije iz Zagreba u iznosu od 695.319,93 kune, Muzej moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke s projektom “Kultura dopolavora – jučer, danas, sutra” s iznosom od 594.828,37 kuna i drugi.

Među korisnicima su i Eurokaz, Udruga za promicanje kultura “Kulturtreger”, Tehnički muzej “Nikola Tesla”, Prostor rodne i medijske kulture K-zona, Opera b.b. iz Zagreba, Pučko otvoreno učilište iz Zagreba, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU), Zagreb film festival, Općina Donja Voća, Općina Vižinada-Visinada, Udruga tjelesnih invalida iz Bjelovara, Narodno sveučilište Dubrava, Grad Dugo Selo, Udruga Ri Rock, Hrvatsko

narodno kazalište u Varaždinu, Udruga za kulturu “Beat”, CEKAPE Centar za kreativno pisanje, Crveni nosovi, ULUPUH, Hrvatski savez gluhoslijepih osoba “Dodir”, Grad Poreč-Parenzo, Općina Petrijevci, Art-kino, Centar za kulturu Trešnjevka, Pučko otvoreno učilište iz Krapine, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Udruga “Bacači sjenki”, Međunarodni centar za umjetnost, Svjetski savez mladih Hrvatska, Narodno učilište, ustanova za obrazovanje i kulturu, Grad Prelog, KUD “Prigorje”, Pučko otvoreno učilište iz Novog Marofa, Zavičajni muzej iz Našica, Dramska udruga “Proložac” i Općina Pitomača.

Natječaj Umjetnost i kultura 54+ je proveden u sklopu Prioritetne osi 2 „Socijalno uključivanje“ Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020., s ciljem postizanja bolje socijalne uključenosti i unaprjeđenja kvalitete života osoba starijih od 54 godine kroz poboljšanje pristupa kulturnim i umjetničkim aktivnostima. Specifični ciljevi su poboljšanje socijalnih, kognitivnih, emocionalnih i kreativnih vještina osoba starijih od 54 godine, povećanje vidljivosti starijih osoba i prepoznavanje njihovih potencijala u svrhu veće socijalne uključenosti te jačanje kapaciteta kulturnih djelatnika i umjetnika za rad usmjeren na socijalno uključivanje osoba starijih od 54 godine.

Odluka o financiranju