Aktualno, Nekategorizirano

Festival europske kratke priče posvećen granicama i njihovim prelascima

Vrlo aktualna tema
Vrlo aktualna tema

Petnaest je godina iza Festivala europske kratke priče, jednog od prvih festivala u Europi i jedinog festivala u Hrvatskoj koji je posvećen ovoj književnoj formi. Gostovanje više od 150 svjetskih literarnih imena iz 15 zemalja svijeta potvrđuje uspješno kratkopričaško putovanje.

FEKP ne popularizira samo kratku priču, on potiče suradnju s domaćim nakladnicima, stipendiranje i usavršavanje mladih prevoditelja putem prevoditeljskih radionica te sistemski radi na promociji suvremenih hrvatskih pisaca u Europi.

Dosad je šest hrvatskih gradova ugostilo festival, a u sklopu njega objavljeno je i predstavljeno 15 antologija europske kratke priče, dok je po uzoru na njega književnica Olga Tokarczuk u Wroclawu pokrenula sestrinski Međunarodni festival priče.

Ovogodišnje izdanje Festivala posvećeno je temi koja kratku priču označava jednako uporno i jednako temeljno kao i Europu – granicama i njihovim prelascima.

Osječki dio Festivala se održava u Knjižari Nova, a započinje 1. lipnja, u 18 sati.

Legenda kaže da Borges za vrijeme Drugog svjetskog rata nije čitao novine, čitao je Tacita. Ponavlja li se doista jedan te isti rat, i jedan te isti čovjek koji o njemu svjedoči pisanjem?

Kakva je rat granica, i što znači u životu i opusu pisca, u očekivanju njezinih/njegovih čitatelja i njegove zajednice, u književnosti prostora koji je pogodio? Zastarijevaju li književni ratovi?

Pomaže li pisanje da bolje shvatimo sukob i sebe koji o njemu čitamo te može li nas književnost (ako ne već povijest) ičemu naučiti-samo su neka od pitanja o kojima razgovaramo s hrvatsko-kanadskim piscem Josipom Novakovichem, dobitnikom Europske nagrade za književnost Farukom Šehićem i zvijezdom hrvatske književnosti Ivanom Šojat. Razgovor moderira Igor Gajin.

Detalje potražite na FB eventu.

U 20 sati, u Galeriji Kazamat održat će se Čitanje – Priče bez granica,  isto je događanje, u isto vrijeme i na istom mjestu, predviđeno i u četvrtak, 2. lipnja.