Aktualno, Nekategorizirano

Festival svjetske književnosti 2017.

knjiga_crU fokusu je književnost njemačkoga govornog područja, pa najveći broj gostiju dolazi iz Austrije, Njemačke i Švicarske. Festival je svečano otvoren 3. rujna s jednom od najvećih zvijezda suvremene europske i svjetske književnosti, Austrijancem i Nijemcem, ali prije svega građaninom svijeta Danielom Kehlmannom. Od velikih zvijezda njemačkoga govornog područja u goste nam dolaze jedan od najznačajnijih švicarskih pisaca Christian Kracht te možda najveći živući urednik i pjesnik njemačkoga područja Michael Krüger.

Tu su i mlada nadolazeća zvijezda grafičke novele Uli Lust, najveći poznavatelj djela Thomasa Bernhardta Manfred Mittermayer te nagrađivana Marjana Gaponenko i Richard Schuberth.

Dolaze i u Hrvatskoj omiljeni spisateljski par supružnike Ritu Monaldi i Francesca Sortija, koji će ove godine otvoriti splitski dio Festivala.

Peti Festival bit će poseban ne samo po broju gostiju – uz spomenute dolaze nam gosti iz Gvatemale, Sjedinjenih Država, Finske, Španjolske, Francuske, Srbije, Bosne, Mađarske, Slovenije i Makedonije – već i po samom otvaranju koje će nakon razgovora s Danielom Kehlmannom uveličati koncert dvoje veličanstvenih umjetnika, Austrijanke porijeklom iz Zrenjanina Jelene Popržan, violistice, pjevačice, performerice jedne od najvećih zvijezda suvremenog austrijskog i europskog cross overa, koja je prošle godine s jednim od najvećih interpreta bosanske sevdalinke Damirom Imamovićem, baš u Hrvatskoj, u Hotelu Balatura započela novi projekt koji će se predstaviti na Festivalu svjetske književnosti.

Filmski program ove godine bit će posebno zanimljiv i drugačiji.

Sve ovo i još mnogo toga u Zagrebu se održava do 9. rujna u prostorima Kina Europa, Knjižnice Bogdana Ogrizovića i Galerije Josip Račić.

Cijeli program možete pronaći OVDJE.