Aktualno, Nekategorizirano

Bacači Sjenki u Australiji i na Novom Zelandu

Nakon uspješnih i vrlo posjećenih predavanja o arhitekturi, baštini te urbanim i prostorom određenim umjetničkim i intermedijalnim projektima na sveučilištu u Perthu, Bacači Sjenki se predstavljaju 12. ožujka predavanjem ‘Grad kao kazalište i laboratorij’ na sveučilištu Novog Južnog Wellesa u Sydneyu.

Predavanje u Sydneyu, organizirano je u suradnji tri australske institucije, ICOMOS Australija, DOCOMOMO Australija i samog sveučilišta u Sydneyu a predstavit će razmišljanja o gradu kao resursu zajednice te predstaviti projekte Bacača Sjenki vezane za grad i njegovu materijalnu i nematerijalnu baštinu s posebnim naglaskom na Dubrovnik i nagrađeni projekt “Otac Hrabrost” koji je u sklopu hrvatske selekcije na Praškom Kvadrijenalu 2015 dobio i zlatnu medalju.

Predavanje na sveučilištu Sydney koje se održava 12. ožujka predstavljeno je i na SBS radiju na hrvatskom jeziku čime su i hrvatski državljani i iseljenici u Australiji pozvani prisustvovati ovom predavanju i predstavljanju hrvatske kulture.

Ova predavačka turneja završava u Wellingtonu glavnom gradu Novog Zelanda gdje će se predavanjima u Gradskoj galeriji (16. ožujka) te na Viktorija sveučilištu (16. 03.) Bacači Sjenki predstaviti predavanjima o urbanim istraživačkim i umjetničkim projektima te interdisciplinarnim istraživanjima o hrvatskoj modernističkoj arhitekturi u svijetu.

Osim ovih predavanja Bacači Sjenki će obaviti niz konzultacija i razgovora s udrugama i institucijama u Australiji i Novom Zelandu koje se bave medijskom i filmskom pismenošću čime će i taj segment djelatnosti Bacača Sjenki predstaviti u Australiji, razmijeniti metodološka i predavačka iskustva te proučiti zakone u tom sektoru u obje zemlje.

Ovu turneju Bacača Sjenki sufinancira Ministarstvo Kulture Republike Hrvatske.

Tko: Bacači Sjenki (Boris Bakal, Sandra Uskoković)

Gdje: Perth (Sveučilište Perth: Arhitektura & Antropologija i Sociologija), Sydney (Sveučilište NSW: arhitektura, u suradnji s Icomos i Docomomo Australija), Wellington (Institut za arhitekturu NZ – NZIA, sveučilište Viktorija: arhitektura)

Kada: Perth (5 & 6 ožujka), Sydney (12 ožujka), Wellington (16 & 19 ožujka)