Hrvatska, Nekategorizirano

Filantropija – oslonac održivih zajednica

Mjesečev labirint u Karlovcu
Mjesečev labirint u Karlovcu

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule suorganizator je prvog Tjedna filantropije u Hrvatskoj koji se održava od 24. rujna do 1. listopada.

– Prvi je dan u Karlovcu održan Sajam udruga gdje su građani informirani i poticani na razmišljanje o tome što oni mogu učiniti u svojoj zajednici bez da traže ništa za uzvrat, a nastavili su 26. rujna u Gospiću i Karlovcu s predstavljanjem Labirinta Filantropije.

“Labirint filantropije” posjetila su i djeca iz karlovačkih osnovnih škola, a među njima i učenici 6. c razreda Osnovne škole Banija. Učenici su upisali svoje poruke vezane uz čovjekoljublje – kažu u Zakladi pojasnivši kako je labirint izrađen po uzoru na Mjesečev labirint, napravljen je zbog toga što Mjesec kao jedan energetski princip predstavlja brigu za sve oko sebe.

– Ta briga za sve oko sebe uključuje brigu za cijelu planetu, koja uključuje ne samo ljude, nego kompletno životinjsko i biljno carstvo. Labirint se sastoji od likova koji simbolično predstavljaju ljude, odrasle i djecu, te predstavljaju simbolično stabla i životinje. Svi ti likovi na sebi nose poruke, koje ustvari objašnjavaju koje su akcije, recimo, provedene s filantropskim ciljem, koje su bile neke potrebe ljudi, koje su potrebe kroz te akcije zadovoljene, a koje nisu. Ima jedan dio gdje se može upisati svoja potreba ili nešto ste na filantropski način dali od sebe – priča Andrej Pevec iz Zaklade dodavši kako je labirint bio predstavljen u Umagu 28. rujna, a u Poreču će biti predstavljen 5. listopada.

U petak, 30. rujna u gradskoj Vijećnici u Rijeci u organizaciji udruge SMART u 11 sati će biti održan okrugli stol: „Zaklade lokalnih zajednica – Održivi model potpore razvoju filantropije i civilnoga društva“, a u 12 sati kreću s prezentacijom natječaja za Građanske inicijative.

– Dan filantropije u Puli, kao i obilježavanje međunarodnog dana filantropije održat će se 1. listopada. Program počinje ujutro, na Narodnom trgu kod Gradske tržnice, u 9 sati gdje će se za sve prolaznike održati javna akcija s jasnom porukom „Izađi iz labirinta samoljublja, budi dio dana filantropije“ u suradnji s umjetnicama Barbarom Galant i Marijanom Martinčić. Nadalje program se nastavlja Konferencijom „Filantropija – oslonac održivih zajednica“ u 12 sati te Svečanim obilježavanjem 10 godina rada Zaklade i otvaranjem velike izložbe o filantropiji pod nazivom #filantropija…? u 19 sati, u Muzejsko galerijskom prostoru Sveta srca – najavljuje Pevec.

Dani filantropije koji su se uklopili u tjedan filantropije dio su projekta „Filantropija – oslonac održivih zajednica“ financiranog od strane EU i sufinanciranog od strane Ureda za udruge Vlade RH iz programa IPA 2012 Poticanje inovativnih oblika filantropije u lokalni zajednicama za potporu održivosti organizacija civilnoga društva.

Opći cilj projekta je poticanje inovativnih oblika filantropije kako bi se doprinijelo održivosti organizacija civilnog društva i individualne odnosno korporativne filantropije. Naglasak projekta će biti na jačanju partnerstva između raznih institucija, kao i na jačanju civilnog sektora s ciljem razvoja lokalne zajednice.

Partneri na projektu su udruga SMART, Grad Umag, CGI Poreč, Otvoreno učilište Buje, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija.

Maja Celing Celić