Hrvatska, Nekategorizirano

Francuski državni praznik 14. srpnja obilježen u znaku solidarnosti s građanima Zagreba pogođenima potresom

Foto: Zaklada Solidarna

Povodom francuskog državnog praznika 14. srpnja Gaël Veyssiere, Veleposlanik Francuske Republike u RH organizirao je dobrotvornu večeru s ciljem prikupljanja sredstava za Fond 5.5 za kriznu podršku nakon potresa osnovanog pri Zakladi SOLIDARNA uz donatorsku podršku međunarodne crowdfunding kampanje Zagreb Earthquake Relief. Kampanju je par sati nakon potresa pokrenulo pet mladih Zagrepčanki i to iz Amsterdama, gdje žive i rade, izvijestila je Zaklada u priopćenju.

Fond 5,5 je do sada s iznosu od oko milijun kuna financijski pomogao 70 socijalno najugroženijih obitelji sa više od 150 ukućana, među kojima i preko 40 djece, 20 osoba s invaliditetom i 20 osoba s teškim ili kroničnim bolestima. Prosječna financijska donacija iznosi 14 500 kn koje se mogu utrošiti na hitne popravke domova u zgradama sa žutom naljepnicom ili najam zamjenskog stana u zgradama sa crvenom naljepnicom. Svaka naredna donacija omogućit će podršku i drugim obiteljima na listi čekanja koje su se prijavile za potporu Fondu 5,5 te se nalaze u teškim egzistencijalnim uvjetima.

Veleposlanik Francuske Republike pozvao je tvrtke povezane s Francuskom da preko zaklade Solidarna financijski pomognu najugroženijim zagrebačkim obiteljima kojima su domovi stradali u potresu, a koji još nisu uspjeli osigurati financijska sredstva za nužne popravke.

“S obzirom na teške okolnosti s kojima se suočavamo ove godine, odlučio sam kako nećemo organizirati tradicionalnu proslavu našeg državnog praznika 14. srpnja. Umjesto toga, željeli smo zahvaliti, odati priznanje i podržati različita tijela hrvatskog društva koja su radila na suzbijanju posljedica potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i borili se protiv pandemije koju je prouzročio koronavirus (vatrogasci, službe spašavanja, medicinsko osoblje, nevladine organizacije). Upravo to smo i učinili jučer poslijepodne odavajući im priznanje u sjedištu Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba.” rekao je Gaël Veyssiere, veleposlanik Francuske Republike u RH.

U tom duhu solidarnosti Francusko veleposlanstvo doniralo je 3000€, kao i francusko-hrvatske tvrtke MZLZ (Airport), Décathlon, Suez, Safege, Citroën, Peugeot, AGS, Mazars, Atos, Bina Istra, Servier, Colas i IPSOS odlučile su poduprijeti Fond 5.5 financijskom donacijom od ukupno 58 660 kuna gdje će svih 100% iznosa donacija biti preusmjereno direktno građanima u potrebi.

“Hvala od srca Veleposlaniku i francuskim tvrtkama što su prepoznale ovaj solidarni pothvat koji je krenuo donacijama građanki i građana širom Europe. Ovime dokazujemo da je naše ljudsko bratstvo živa tekovina Francuske revolucije koju danas slavimo. Veliko hvala francuskim građanima, tvrtkama povezanima s Francuskom te Veleposlanstvu što su nam ukazali povjerenje da njihove donacije putem Fonda 5,5 brzo dopru do naših sugrađana stradalih u potresu i pogođenih siromaštvom kojim hitno treba naša podrška.” zahvalila se Marina Škrabalo, upraviteljica Zaklade SOLIDARNA.