Hrvatska, Nekategorizirano

GENERACIJA 54+ U Rijeci se sprema hrpa totalno cool programa za “starije”

Tko kaže da Palach i zrela dob ne idu zajedno / Foto: M. GRACIN
Tko kaže da Palach i zrela dob ne idu zajedno / Foto: M. GRACIN

Svi stanovnici Rijeke i regije stariji od 54 godine na raspolaganju će imati cijeli niz aktivnosti namijenjenih unapređenju kvalitete života kroz kulturu i umjetnost, a posebno intrigantno zvuči projekt MMSU-a u kojem će sukreatori riječke kulture postati radnici nekadašnjih tvornica.

Autor: Jasmin Đečević, Novi list

Gotovo 1,5 milijuna bespovratnih europskih kuna stiže u Rijeku i to za projekte namijenjene onima starijima od 54 godine.

Naime, u sklopu projekta »Umjetnost i kultura 54+« koji se provodi u okviru europskog Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., Art-kino Croatia dobilo je 404.421, Muzej moderne i suvremene umjetnosti 594.828, a Udruga Ri Rock 517.661 kuna, a sve aktivnosti koje će se financirati tim sredstvima imaju za cilj bolju socijalnu uključenost i unapređenje kvalitete života osoba starijih od 54 godine.

Filmski program

Art-kino je sredstva dobilo za projekt »Moja filmska priča« koji će se provoditi narednih 12 mjeseci kroz tri skupine aktivnosti; unutar postojećeg filmskog kluba osnovat će se sekcija »54+« koja će se redovno sastajati, birati filmske programe i organizirati projekcije. Osim toga, i samo kino će kontinuirano održavati projekcije za osobe zrelije dobi koje će biti prilagođene i osobama slabijeg sluha, a priprema se i bogat program radionica na kojima će se polaznici upoznati s video reportažom, filmskom kritikom, novim tehnologijama, snimanjem jednominutnih filmova mobitelom i slično.

Prema riječima ravnateljice Art-kina Slobodanke Mišković, Art-kino ovime još jednom potvrđuje svoju otvorenost prema svim društevnim skupinama te spremnost za uključivanje šire zajednice u svoj rad.

– Radi se o sjajnom projektu i važno je naglasiti da nismo htjeli samo osmisliti aktivnosti za tu populaciji, nego ih želimo direktno uključiiti u naš rad. Planiramo i završnu svečanost gdje će polaznici svih radionica moći pokazati nove vještine koje su stekli – kaže Mišković.

Art Kino / Foto I. Tomić
Art Kino / Foto I. Tomić

Dopolavoro

Muzej moderne i suvremene umjetnosti radi projekt »Kultura Dopolavora – jučer, danas, sutra«, koji polazi od toga da je Rijeka radnički grad i koji za cilj ima osposobljavanje stručnjaka za približavanje kulture i umjetnosti populaciji 54+, ali i stvaranje kulturnog sadržaja koji će sukreirati upravo nekadašnji radnici riječkih tvornica.

Ravnatelj MMSU-a Slaven Tolj naglašava kako je ovo zapravo nastavak onoga što je Muzej već počeo raditi.

– Dok smo obnavljali »Benčić« puno smo razgovarali s radnicima o njihovim iskustvima i sjećanjima na to kako je bilo raditi u tom prostoru pa smo dogovarali zajedničke aktivnosti i prije nego što smo znali za ovaj natječaj. »Benčić« je nekada imao najbolju tvorničku knjižnicu u Jugoslaviji, puno se ulagalo u kulturni život radnika, htjeli smo proučiti to vrijeme i upoznati te ljude s nekim novim generacijama – kaže Tolj.

U sklopu MMSU-a nastat će novi kulturni centar koji će okupljati one koji su do devedesetih godina prošlog stoljeća prostore sada bivših tvornica zvali svojima i gdje će se kreirati neki novi »dopolavoro«, prilagođen današnjem vremenu. Napravit će se i »Čitanka o dopolavoru«, oragnizirat će se zajednička izložba umjetnika, stručnjaka u kulturi i osoba 54+, a po uzoru na Vijeće mladih »Benčić« osnovat će se Vijeće starijih »Benčić« koje će se baviti uključivanjem zrelije populacije u kreiranje kulturne ponude Rijeke.

Slobodanka Mišković, Vojko Obersnel i Slaven Tolj / Foto: S. JEŽINA
Slobodanka Mišković, Vojko Obersnel i Slaven Tolj / Foto: S. JEŽINA

Ri Rock

Udruga Ri Rock također sprema pregršt sadržaja za ciljanu populaciju 54+, a zainteresirani će moći, između ostalog, polaziti radionice gitare, bubnjeva, zbornog pjevanja, keramike, fotografije, slikarstva i šivanja. Polaznici ove zadnje dvije radionice će zajedno kreirati maske za karnevalsku skupinu »54+« koja će već sljedeće godine sudjelovati na Riječkom karnevalu.

Anja Štefan, izvršna direktorica Udruge Ri Rock, kaže da su već imali iskustva s europskim natječajima, ali im je ovo najveći takav projekt do sada.

– Već smo u nekoliko navrata uspješno surađivali s Klubom umirovljenika u Kružnoj ulici, a uz osmišljavanje sadržaja za tu generaciju jedan od motiva zbog kojih smo ušli u ovaj projekt je upravo oživljavanje Kružne, odnosno kluba Palach pogotovo u dnevnim satima – objašnjava Štefan.

Organizacije uključene u projekt pozvale su sve stanovnike Rijeke i regije zainteresirane za sudjelovanje u planiranim aktivnostima da se jave.

Obersnel: Nema otpisanih

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel kaže da se ovakvi projekti na neki način uklapaju u socijalnu sliku Grada u kojoj se velika pažnja usmjerava prema starijim osobama.

– Ljudi koji polako završavaju svoj radni vijek se ne moraju osjećati otpisano, nego imaju čitav niz različitih mogućnosti da i dalje budu aktivni u zajednici.

Dobar dio ovih projekata vezan je uz prostor »Benčića« gdje se planira i otvaranje Dječje kuće u sklopu EPK-a, na taj način stvaramo nove sadržaje za sve dobne skupine – kaže Obersnel, dodajući u šali kako protestira da se one iznad 54 naziva »starijima«.