Hrvatska, Nekategorizirano

GONG: Neka građani odluče slobodnom voljom na poštenim izborima

Izvor i ilustracija: GONG
Izvor i ilustracija: GONG

Uoči prijevremenih izbora za zastupnike u Hrvatski sabor GONG poziva sve aktere izbornog procesa (biračke odbore i ostala izborna tijela, nadležne institucije, birače i kandidate, političke stranke i medije) da poštuju pravila slobodnih i poštenih izbora.

GONG podsjeća da je strogo zabranjeno ucjenjivati i zastrašivati birače te ih poziva da se detaljno informiraju o programima političkih stranaka i lista te na temelju toga odluče kako će glasati. Prilikom glasanja birači trebaju obratiti pažnju da svoj preferencijski glas iskoriste tako da glasaju za samo jednu listu i, unutar te liste, za samo jednog kandidata ili kandidatkinju.
Birači svoje biračko mjesto mogu provjeriti u Registru birača. Ukoliko im je istekla osobna iskaznica ili nemaju  prebivalište u Hrvatskoj uključujući i nedavna neopravdana odjavljivanja iz prebivališta, a nisu se na vrijeme registrirali za glasanje, mogu glasati uz potvrdu koju mogu dobiti na izborni dan. Birači kojima je neopravdano odjavljeno prebivalište trebaju što prije podnijeti MUP-u zahtjev za prijavu prebivališta.

Ukoliko birač zbog bolesti ili nepokretnosti nije u mogućnosti pristupiti biračkom mjestu, do nedjelje u podne može zatražiti da ga u njegovom domu posjete minimalno dva člana biračkog odbora. Za to je potrebno javiti se nadležnom gradskom, odnosno općinskom izbornom povjerenstvu, a kontakt informacije mogu se potražiti putem povjerenstava izbornih jedinica.

Izbori na biračkim mjestima u inozemstvu traju dva dana, u subotu, 10. i u nedjelju, 11. rujna.

Birački odbori moraju se strogo držati propisa, procedura i uputa Državnog izbornog povjerenstva te se ne smiju upuštati u kaznena djela poput, primjerice, glasanja umjesto drugih osoba.
Istovremeno, GONG apelira na poslodavce da na izborni dan svojim zaposlenicima odrede radno vrijeme koje će im omogućiti izlazak na biralište.

GONG ni ove godine na izborni dan neće promatrati biračka mjesta, no ostale registrirane promatrače podsjeća na njihova prava i odgovornosti:
– promatrač ne smije popisivati imena izašlih birača niti agitirati za određenog kandidata
– promatrač ne smije ometati rad izbornog tijela
– promatrač ima pravo biti nazočan radu izbornog povjerenstva, upozoravati na uočene nepravilnosti i tražiti njihovo otklanjanje, davati pisane, obrazložene primjedbe te zahtijevati presliku ili prijepis zapisnika o radu izbornog tijela.
Za organizaciju i provođenje izbora odgovorno je Državno izborno povjerenstvo kojemu se svi sudionici izbora mogu obratiti putem telefona (01) 4569-712 i (01) 4569-713 te e-maila dip@izbori.hr.
GONG će tijekom izbornog dana pružati informativnu podršku biračima tako da će zaprimati neanonimne dojave građane o uočenim nepravilnostima i odgovarati na upite putem e-maila gong@gong.hr, telefona (01) 4825 444 te Facebook i Twitter profila. Detaljnije informacije korisne biračima dostupne su na www.gong.hr.