Aktualno, Nekategorizirano

Grad Zagreb i Zaklada Zajednički put poziva starije građane na ispunjavanje upitnika o nasilju

Foto. Zajednički put

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 16 dana aktivizma te pokretanja kampanje “NeVidljive” Grad Zagreb i Zaklada Zajednički put poziva sve starije građane na ispunjavanje upitnika o nasilju, koji će biti dostupan u raznim zagrebačkim ustanovama.

Kampanju “NeVidljive” pokrenulo je gradsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova i u njoj je fokus na osobama, posebice ženama, starije životne dobi koje šute o nasilju.

Ravnateljica zaklade Ines Vrban naglasila je da u Hrvatskoj postoji malo istraživanja o nasilju, a u nekim starijim istraživanjima pokazalo se da ga žrtve nasilja često i ne prepoznaju.

Najveći problem je premala podrška sustava. “Zaboravili smo one koji su nam davali i još uvijek puno daju društvu”, kaže čelnica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Rada Borić.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku, u Zagrebu živi preko 20 posto starijih osoba, pa je glavni cilj kampanje osvijestiti građane koji često ne prepoznaju nasilje u obitelji ili institucijama.

U Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji dodano je i zanemarivanje kao oblik nasilja, podsjetila je Borić dodavši kako je često razlog njihove šutnje sram.

Grad će zbog manjka statističkih podataka provesti anonimni upitnik koji će kroz tjedan dana biti distribuiran u domovima zdravlja, domovima za starije, socijalnim službama i raznim centrima.

Ravnateljica Doma Duga-Zagreb Željka Barić pojasnila je da u nasilje pripada i podcjenjivanje, ruganje, novčane prijevare, zaključavanje, uskraćivanje lijekova, zanemarivanje, prisilni seksualni dodiri itd.

“Trpljenje je najgora opcija”, istaknula je Barić i pozvala sve građanke i građane na prijavljivanje nasilja. (Hina)