Aktivizam, Nekategorizirano

Greenpeaceovi kitovi kreću na turneju po Istri

Prizor kitova koji izranjaju iz mora plastičnog otpada prošle je godine ganuo stanovnike Zagreba. Šestmetarska umjetnička instalacija sljedećeg tjedna ponovo dolazi u Hrvatsku te je ovaj put postavljamo u tri istarska grada. Pozivamo vas da dođete vidjeti i čuti apel iz morskih dubina da prestanemo s korištenjem jednokratne plastike!

Kitovi kreću na ovu turneju početkom srpnja koji je proglašen mjesecom bez plastike (Plastic Free July). Utorak, 2. srpnja bit će dan kada će stupiti na snagu Direktiva EU o jednokratnoj plastici(čime počinje teći dvogodišnji rok za zemlje članice da je prenesu u nacionalno zakonodavstvo), a 3. srpnja obilježava se Dan bez plastičnih vrećica.

Turneja će započeti konferencijom za medije u Umagu, u utorak, 2.7. u 17h, na gradskoj šetnici (Obala F. Tuđmana, kod okretišta za turistički vlakić). Izjave za medije dat će gradonačelnik Umaga g. Vili Bassanese te Greenpeaceova voditeljica kampanje Petra Andrić.

Vremenski raspored posjeta instalacije i Greenpeaceovog informativnog štanda za građane:

2.7. (uto) – Umag, gradska šetnica 18-22h

3.7. (sri) – Poreč, gradska riva, 18-22h

4.7. (čet) – Pula, Trg Portarata, 18-22h

Greenpeace provodi ovu aktivnost u sklopu kampanje protiv jednokratne plastike kojom se želi podići svijest o tome da naša mora i bića koja u njemu žive trpe posljedice jednokratne plastike. U središtu Greenpeaceove kampanje trenutno je peticija za zabranu plastičnih vrećica koju je dosad potpisalo više od 50 000 ljudi. Građani će peticiju moći potpisati i na štandu.