Aktualno, Nekategorizirano

HHO u subotu dodjeljuje nagrade za doprinos zaštiti ljudskih prava

HHO je ovogodišnju nagradu Miko Tripalo dodijelio Ivanu Šimonoviću, foto FAH
HHO je ovogodišnju nagradu Miko Tripalo dodijelio Ivanu Šimonoviću, foto FAH

– Hrvatski helsinški odbora za ljudska prava (HHO) u subotu će obilježiti Međunarodni dan ljudskih prava i dodijeliti nagrade profesoru pravnoga fakulteta u Zagrebu Ivanu Šimonoviću, voditelju Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi Tvrtku Barunu, novinarki HRT-a Ani Tomašković i odvjetniku iz Sarajeva Ahmedu Žiliću, najavljeno je u četvrtak iz HHO-a.

HHO je ovogodišnju nagradu Miko Tripalo, koja se dodjeljuje za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava, dodijelio profesoru pravnoga fakulteta u Zagrebu i donedavnom pomoćniku glavnog tajnika Ujedinjenih Naroda za ljudska prava Ivanu Šimonoviću.

Nagradu Mašović-Vincetić-Nikolić za doprinos u promicanju vjerske tolerancije, međureligijskog dijaloga, i ekumenizma dobio je isusovac i čelnik Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi Tvrtko Barun.

Nagrada Joško Kulušić za doprinos u zaštiti ljudskih prava na području medijskog djelovanja dodijeljena je Ani Tomašković, novinarki HRT-a i urednici emisije “Normalan život”.

Međunarodnu nagradu koja se dodjeljuje pojedincima za životno djelo, koji su izvan granica Hrvatske dali značajan doprinos razvoju i praksi ideje ljudskih prava, dodijeljena je Ahmedu Žiliću, odvjetniku iz Sarajeva.

Nagrade će biti uručene u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, gdje će se istovremeno obilježiti 70. obljetnica usvajanja Opće Deklaracije o ljudskim pravima. Nazočnima će se obratiti predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, Ivan Šimonović i predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak.