Aktualno, Nekategorizirano

Humanitarna akcija “Korak u život” stipendira obrazovanje mladih bez odgovarajuće skrbi

hnk– Humanitarna akcija “Korak u život” već deset godina prikuplja sredstva za stipendiranje mladih bez odgovarajuće roditeljske skrbi, do sada je dodijeljeno preko 200 stipendija, a obilježit će se humanitarnim glazbenim koncertom “Deseti korak u život” 25. studenoga u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare.

Akcija osigurava stipendije mladim ljudima bez odgovarajuće roditeljske skrbi koji zbog zakonskih ograničenja napuštaju udomiteljske obitelji i domove nakon stjecanja punoljetnosti, a nemaju potrebna sredstava za školovanje. Više od 3000 djece trenutno se u Hrvatskoj nalazi u sustavu alternativne skrbi.

“Želimo istaknuti tu problematiku i senzibilizirati hrvatsku javnost. Društvo treba više skrbiti i brinuti o tom problemu, koji nismo dovoljno kvalitetno riješili kroz institucije”, rekao je voditelj akcije Darko Radišić iz Rotary kluba Zagreb Kaptol.

Akciju je pokrenuo Rotary klub Zagreb Kaptol 2008. godine, a do sada je uz podršku državnih institucija, brojnih sponzora i donatora, kao i glazbenih zvijezda, prikupio više od tri milijuna eura i dodijelio više od 200 stipendija. Stipendija iznosi 1600 kuna mjesečno i traje pet godina, uz pretpostavku da student izvršava svoje fakultetske obaveze.

“Provodeći akciju dolazite u poziciju da s tom djecom komunicirate, ponekad im je potrebna topla ljudska riječ, jer termin ‘bez adekvatne roditeljske skrbi’ dovoljno govori”, rekao je Radišić.

“Stipendija mi puno pomaže jer nisam primoran na rad uz fakultet, pa mogu više slobodnog vremena iskoristiti za učenje i obaveze prema fakultetu”, rekao je student druge godine Agrobiotehničkog fakulteta u Osijeku Tomislav Radošević.

Akcija će ovogodišnje finale obilježiti humanitarnim glazbenim koncertom 25. studenoga u HNK-u, gdje će nastupiti 10 hrvatskih glazbenika uz orkestralnu pratnju.

“HNK je središnja kulturna institucija ovoga grada, a doista želimo pomagati svima kojima je pomoć potrebna i mislimo da smo unutar svog djelovanja to i dužni”, rekla je intendantica zagrebačkog HNK-a Dubravka Vrgoč.

Uz prodaju ulaznica, sredstva za buduće studente prikupljaju se i pozivom na humanitarni broj telefona 060 9002 uz cijenu poziva 6,25 kuna te izravnim uplatama na žiro račun akcije “Korak u život” HR4723600001502398283.