Aktualno, Nekategorizirano

Humanitarna akcija “Otkrij na vrijeme” za prevenciju raka pluća

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

“Otkrij na vrijeme” naziv je humanitarne akcije posvećene prevenciji raka pluća kojoj je cilj prikupiti 15 milijuna kuna za kupnju CT uređaja za rano dijagnosticiranje te zloćudne bolesti, a pokrenuli su je Zaklada Hrvatska kuća disanja i Grad Zagreb u suradnji s udrugom Jedra.

Glavni poticaj humanitarnoj akciji su statistički podaci Hrvatskog pulmološkog društva za 2016. godinu, koji pokazuju da je Hrvatska s oko 3000 novooboljelih godišnje na visokom drugom mjestu u Europi po broju oboljelih i umrlih od raka pluća.

Cilj je akcije, koja će trajati do 16. studenoga, pridonijeti smanjenju stope smrtnosti od bolesti dišnoga sustava te educirati građane o važnosti prevencije, ranog prepoznavanja i suzbijanja čimbenika rizika, te važnosti prestanka pušenja.

Svi koji žele mogu donirati novac za kupnju CT-a uplatom na broj žiro računa akcije – HR3923600001501932633 (Zagrebačka banka). “Doniranjem iznosa u vrijednosti jedne kutije cigareta činite veliki korak za svoje zdravlje”, poručuju organizatori.

U svijetu cigarete puši oko 1,3 milijarde ljudi, a svake godine od bolesti povezanih s pušenjem umre pet milijuna ljudi. U Hrvatskoj puši gotovo svaka treća odrasla osoba, dok godišnje od karcinoma pluća umre 2600 osoba.

Oko 20 posto pušača obolijeva od kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB) zbog izravnog kemijskog djelovanja duhana na strukturu pluća. Najugroženija je skupina pušača iznad pedeset godina starosti koja puši više od kutije cigareta dnevno.

“Akcijom “Otkrij na vrijeme” prikupljaju se sredstva za kupnju CT uređaja nove generacije koji će primarno pušačima, kao najugroženijoj ciljnoj skupini, omogućiti screening i ranu dijagnostiku plućnih oboljenja s naglaskom na rak pluća, koji je izlječiv ako se na vrijeme otkrije”, kaže upravitelj zaklade Hrvatska kuća disanja Miroslav Samardžija.

Ističe kako većina pušača prestane pušiti tek kada ozbiljno oboli ili kada oboli netko od njihove obitelji i prijatelja, a tada je već prekasno. “Posebnost ovog uređaja je izrazito niska razina zračenja zahvaljujući kojoj se osobe, ponajprije pušači, mogu pregledati svake godine. Pravovremeno otkrivanje zloćudnog tumora pospješuje vjerojatnost izlječenja“, kaže Samardžija.

Od štetnih učinaka cigareta nisu pošteđeni ni nepušači, pa zbog pasivnog pušenja i dima kojim su okruženi na brojnim javnim mjestima mogu oboljeti od raka pluća, a žene prije menopauze i od raka dojke i raka sinusa.

Posebno su ugrožena djeca čije izlaganje duhanskom dimu u prvih 18 mjeseci života povećava rizik obolijevanja dišnih puteva i do 60 posto. Uz to, boravak u zadimljenom prostoru odgovoran je za česte upale srednjeg uha i dvostruko češće astmatičke simptome prije pete godine života. Djeca čiji roditelji puše u njihovoj blizini će do polaska u školu udahnuti dim od preko 100 kutija cigareta.