Hrvatska, Nekategorizirano

Inicijativa Split gori: Javna objava svih informacija o požaru

pozar_crGrađanska inicijativa Split gori, koja je nedavno organizirala prosvjed prozivajući gradske vlasti za lošu reakciju tijekom velikog požara na splitskom području, u ponedjeljak je, dan prije tematske rasprave Gradskog vijeća, od gradonačelnika i gradskih vijećnika zatražila da javnost izvijeste o svim događanjima za vrijeme požara te radu službi uključenih u gašenje požara i sanaciju opožarenih područja.

Naime, predsjednik Gradskog vijeća Jure Šundov je za 1. kolovoza sazvao tematsku raspravu vezano uz požare na splitskom području. Dnevnim redom su, među ostalim, predviđena izvješća sudionika u gašenju požara, informacije o ostvarivanju prava na naknadu štete od požara te prijedlog dopuna Odluke o komunalnom redu mjerama protupožarne prevencije, prenosi Hina.

Iz inicijative Split gori su u dopisu gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari i gradskim vijećnicima naveli kako je od općeg interesa i iznimne važnosti za uspostavljanje bolje i transparentnije komunikacije između gradskih vlasti i službi te građana Splita da javnost bude kvalitetno i podrobno informirana o svim događanjima od 17. do 25. srpnja.

Tako traže da se na službenim internetskim stranicama Grada Splita objave svi zapisnici sa sjednica Stožera civilne zaštite održanih 17., 18. i 26. srpnja, sa svim pripadajućim izvješćima operativnih snaga i drugih sudionika o izvršenim aktivnostima, među kojima i zapisnik sa sjednice užeg sastava Stožera s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović. Zahtijevaju i objavu zapisnika sa sjednice Stožera Splitsko-dalmatinske županije, u proširenom sastavu s predstavnicima Grada Splita i Ministarstva obrane, premijerom Andrejem Plenkovićem i županom Blaženkom Bobanom.

Grad bi na svojim internetskim stranicama, tvrde u inicijativi, trebao objaviti i detaljno izvješće Nastavnog zavoda za javno zdravstvo o kvaliteti i čistoći zraka te stanju tla 17. i 18. srpnja, kao i detaljno izvješće Čistoće o prostornim razmjerima zahvaćenosti odlagališta otpada Karepovac vatrom te aktivnostima koje su napravljene prilikom i nakon gašenja požara.

Traže i objavu izvješća o analizi tla u blizini Karepovca, kao i detaljno izvješće firme Vodovod i kanalizacija o stanju i valjanosti hidranata u istočnim dijelovima Grada Splita (Kila, Žrnovnica) tijekom požara, s pripadajućim izvješćima o poduzetim kontrolama i provjerama stanja hidranata u istočnim dijelovima grada Splita tijekom ove godine. Zanima ih i očitovanje pročelnika Službe za mjesnu samoupravu, zaštitu i spašavanje o ulozi i nadležnosti civilne zaštite grada Splita u periodu od 17. do 25. srpnja, s jasnim hodogramom kada se i u kojoj fazi u krizne situacije uključuje civilna zaštita.