Aktualno, Nekategorizirano

Inovacije kreću odozdo – lokalni modeli sprečavanja bacanja hrane

Sudionici konferencije jest će hranu pripremljenu od namirnica kojima ističe rok
Sudionici konferencije jest će hranu pripremljenu od namirnica kojima ističe rok

Platforma Mreža hrane i Udruga Žmergo povezali su se s Udrugom gradova i Europskim socijalnim i gospodarskim odborom (EGSO) kako bi organizirali Međunarodnu konferenciju „Inovacije kreću odozdo – lokalni modeli sprečavanja bacanja hrane“ u Europskom tjednu smanjenja otpada upravo zato što je smanjivanje otpada od hrane proces koji u Hrvatskoj tek biva prepoznat kao važan.

Nakon izvanrednog uspjeha zagovaračke kampanje za ukidanje PDV-a na doniranu hranu te za uvođenje novoga zakonodavnog okvira doniranja hrane krajem 2015. godine, fokus smo proširili na problem bacanja hrane kao jednog od prioritetnih političkih pitanja Europske Unije.

Cilj Konferencije je upravo na političkoj razini osvijestiti problem bacanja hrane kao socijalni i ekološki, ali i gospodarstveni problem.

Hrvatska ne razvija sustavno upravljanje otpadom od hrane, što nas je, uz poražavajuću činjenicu da znatan dio stanovništva nema sredstava za osnovne životne namirnice, potaknulo da stvorimo priliku za predstavljanje dobrih lokalnih i međunarodnih praksi.

Izdvajanjem dobrih praksi želimo potaknuti lokalne i regionalne inovacije u sprečavanju bacanja hrane, napose u dijelu Hrvatske koji se bavi turizmom – jednom od osnovnih gospodarstvenih grana Hrvatske. Iznimno je važno da potencijale i potrebe ove teme prepozna Vlada Republike Hrvatske i tijela javne vlasti budući da ona ima znatne socijalne, ekološke i gospodarske potencijale.

U Opatiji, domaćinu konferencije, okupili smo stručnjake visoke političke razine u RH i EU, preko civilnog društva koje se bavi zagovaračkim djelatnostima te konkretnih praktičara koji se svakodnevno susreću s problemima bacanja hrane, sve do predstavnika tijela lokalnih vlasti, među kojima su: posebna izvjestiteljica EP-a za bacanje i sigurnost hrane članica Europskog parlamenta, Biljana Borzan, glavni tajnik Vlade Republike Slovenije Tadej Slapnik, koji je sudjelovao u postavljanju problema bacanja hrane i kružne ekonomije na razinu prioriteta Vlade Republike Slovenije, Mindaugas Maciulevičius iz Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, izvjestitelj o «Održivijim sustavima hrane» te Darijo Vasilić, gradonačelnik grada Krka koji će govoriti o zakonodavnom okviru EU-a za sprečavanje bacanja hrane te o konkretnim nacionalnim i lokalnim praksama rješavanja toga problema.

Konferenciju kao glavnu aktivnost u Europskom tjednu smanjenja otpada nadogradili smo s dva događaja koji pokazuju kako hrana nije otpad i na koji se način konkretno može iskoristiti.

Učenici Ugostiteljske škole iz Opatije pripremit će ručak za sudionike konferencije od hrane pred istekom roka trajanja, a dva dana ranije, 19. 11. na riječkome Korzu pod pokroviteljstvom grada Rijeke organiziramo kuhanje namirnica pred istekom roka trajanja, a hranu će pripremati zadruga Okusi doma čiji su članovi azilanti iz Afrike i Bliskog istoka koji se integriraju u hrvatsko društvo, dok će se sav prihod od donacija iskoristiti za kupovinu namirnica za riječku Socijalnu samoposlugu «Kruh sv. Elizabete» čiji će volonteri pridonijeti uspješnoj organizaciji toga događaja.

Konferencija će se održati u ponedjeljak, 21. studenog u Opatiji, u Villi Antonio, a prijave se zaprimaju do petka, do 16 sati na email info@doniranjehrane.org.

Program konferencije

10:30–11:00h Pozdravni govori
Zoran Grozdanov, Mreža hrane
Ivo Dujmić, gradonačelnik Opatije
Željko Turk, predsjednik Udruge gradova, gradonačelnik Zaprešića
Diana Kovačić, Udruga Žmergo

11:00-12:30h Hrana kao vrijednost u globalnoj politici održivog razvoja i EU

Prezentacije
— Biljana Borzan, zastupnica u EP i Izvjestiteljica za bacanje i sigurnost hrane
— Mindaugas Maciulevičius, Europski gospodarsko socijalni odbor, izvjestitelj za mišljenje «Održiviji sustavi hrane»
— Tadej Slapnik, glavni tajnik Vlade Republike Slovenije
— Vedran Horvat, predstavnik Instituta za političku ekologiju

Rasprava
Moderatorica: Marina Škrabalo

12:30–14:00h Delicije solidarnosti – zakuska učenika Ugostiteljske škole u Opatiji pripremljena od namirnica pred istekom roka trajanja, namijenjenih bacanju.

14:00–15:30h Inovacije kreću odozdo – dobre lokalne prakse sprečavanja bacanja hrane

Prezentacije
— Darijo Vasilić, gradonačelnik Krka
Violeta Jelić, glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore
— Zoran Grozdanov, koordinator Mreže hrane
Urša Zgojznik, Ekologi brez meja, Slovenija

Rasprava
Moderator: Igor Bajok