Aktualno, Nekategorizirano

Interaktivna instalacija „Boli me kuća” u Urbanom Parku Hrvatskog doma

Savez udruga KAoperativa u suradnji s umjetnicama Vitom Jončić i Ana Mariom Maravić u prostoru Urbanog Parka u četvrtak, 10. lipnja u 16 sati otvara višednevnu interaktivnu umjetničku instalaciju „Boli me kuća”.

„Interaktivna instalacija Boli me kuća napravljena je po uzoru na društvenu igru Monopoly, samo su pravila nešto izmijenjena; umjesto igre koja vodi cilju stvaranja monopola i kapitala, ona funkcionira kao apel na akciju predlaganja rješenja, a samim time i mijenjanja sadašnjih aktuanih problema i teških okolnosti unutar Republike Hrvatske.

U instalaciji Boli me kuća, kuća je postavljena kao simbol – kolateralna žrtva problema sistema, a instalacija stavlja naglasak na metaforičko liječenje ozljede kuće kao univerzalnog simbola sigurnosti, obitelji, zajednice, pa i grada i države.

Klasična igra Monopoly u svojem fokusu također ima kuću, no u ulozi objekta vrijednosti i gradnje – kućica je u Monopolyju valuta na putu do pobjede i dominacije bez nužnog sagledavanja okolnosti i posljedica.
No kao kontrast Monopolyju, instalacija “Boli me kuća”želi podržati igrače u promišljanju svoje okoline te ih potaknuti da se aktiviraju u svojoj zajednici.”

O autoricama:
Vita Jončić
Rođena 1995. U Zagrebu, završila preddiplomski studij slikarstva 2017. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Duje Jurića te 2018. MA Film na University of the Arts London. Djeluje u mediju fotografije, videa, filma te prostornih instalacija. Trenutno se u svom radu fokusira na situacije i okolnosti koje oblikuju zajendicu te samim time i život pojedinca. Izlagala je na nekoliko skupnih i tri samostalne izložbe.

Ana Maria Maravić
Rođena 1995. U Zagrebu, trenutno na diplomskom studiju kiparstva, usmjerenje mala plastika i medaljerstvo pod mentorstvom Prof. D. Mataušića. Osvojila nagradu za “Najbolju skulpturu” u sklopu izložbe Erste Fragmenti 16, 2020., Lauba u Zagrebu te Rektorovu nagradu za timski znanstveni i umjetnički rad u akademskoj godini 2019./2020. pod vodstvom izv. prof. mr. art. Zvjezdane Jembrih, doc. dr. art. Ide Blažičko, izv. prof. art. Alena Novoselca. Sudjelovala na brojnim skupnim izložbama i kolonijama te je imala dvije samostalne izložbe u Zagrebu.

Službeno otvorenje instalacije: 10.06.2021. u 16:00h

Instalacija će biti dostupna javnosti do 15.06.2021. radnim danom od 13:00-16:00h u prostoru Urbanog Parka Hrvatskog doma.
Program se odvija uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske kroz projekt „PARKart 2021”.