Hrvatska, Inicijative, Nekategorizirano

Izviđači obilježavaju BP Day, dan osnivača skautskog pokreta

foto FaH/ Mladen VOLARIĆ /ds
foto FaH/ Mladen VOLARIĆ /ds

Izviđači diljem svijeta u srijedu obilježavaju BP Day, dan sjećanja na svog osnivača sir Roberta Baddena Powella koji je 1907. organizirao pokusni kamp za 20-tak dječaka na otoku Brownsea u Engleskoj i pokrenuo skautski pokret koji se potom proširio diljem svijeta.

Sir Robert Badden Powell rođen je 22. veljače 1857. i osnivač je skautskog pokreta koji danas broji oko 30 milijuna članova diljem svijeta.

Nakon završetka školovanja Powell se pridružio vojsci i postao časnik te se istaknuo u Burskom ratu. Po povratku u Englesku 1907. organizirao je kamp za 20-ak dječaka nakon čega je napisao knjigu Izviđaštvo za dječake (Scouting for Boys) i ta godina ujedno se smatra godinom osnivanja izviđačkog pokreta.

Godine 1910. osniva i ženski skautski pokret te se u potpunosti posvećuje skautizmu.

Izviđači u malim radno-odgojnim skupinama okupljaju djecu i mlade i uče ih svladati znanja i vještine potrebne za avanturu u prirodi koje im ujedno pomažu za lakše snalaženje u životu.

BP Day ujedno znači i “budi pripravan” (Be Prepared) što znači da izviđači trebaju biti spremni na izazove u svakom trenutku.

Izviđačke udruge na dan rođenja svog osnivača 22. veljače organiziraju brojne prigodne aktivnosti i prisjećaju se ostavštine ideje skutskog pokreta: „ništa nije nemoguće za one koji su spremni odigrati svoju ulogu u stvaranju boljeg svijeta“.