Aktivizam, Nekategorizirano, Rad udruga

Jednodnevne edukacije za učenike-volontere

volonteri_crProjekt se provodi na području Grada Zagreba, Splitsko-dalmatinske, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije, a trajat će 18 mjeseci, odnosno do 30. studenog 2018. Projektni tim se okupio na 2. sastanku partnera u Splitu, krajem studenog 2017. na kojem se napravio pregled odrađenih aktivnosti, te plan provedbe aktivnosti koje predstoje.

Edukacije

– Dizajnirani su, otisnuti i distribuirani promotivni materijali (majice, torbe i bedževi s logotipom projekta dobili su svi volonteri te članovi projektnog tima u sva 4 grada; letci i plakati dostavljeni su svim relevantnim organizacijama – zdravstvenim ustanovama, školama, udrugama, knjižnicama, …) – ponosno ističe Mirela Miharija, predsjednica udruge i programska voditeljica za psihosocijalne programe. S ciljem osposobljavanja koordinatora volontera, održana je 6-dnevna edukacija iz menadžmenta volontera.

– U edukaciji je sudjelovalo ukupno devet djelatnika partnerskih udruga i škola iz sva četiri grada (četvoro djelatnika udruga te petero djelatnika škola). U sva četiri grada održana su predavanja za stručno osoblje škole (ukupno četiri), za roditelje (ukupno sedam) te za učenike (ukupno 13) – cilj predavanja bilo je upoznati spomenute skupine s pojmom volonterstva općenito, specifičnostima školskog volontiranja, informacijama o projektu, mogućnostima uključivanja učenika u volonterske aktivnosti, pravima i obvezama volontera, dobrobitima njihovog volonterskog angažmana i sl. te motivirati same učenike da se uključe u projekt – dodaje Miharija.

Selekcija

U svakoj partnerskoj školi obavljena je selekcija učenika koji će se uključiti u projekt; s obzirom na velik interes učenika te ograničene kapacitete u smislu mogućnosti uključivanja učenika u projekt, bilo je nužno odabrati određen broj – u Zagrebu je odabrano 17 učenika, u Splitu 15, u Slavonskom Brodu 19 te u Pakracu 17; selekciju su odradili koordinatori volontera iz škola (s obzirom da poznaju učenike, najbolje su mogli procijeniti koji su od njih najodgovorniji, najmotiviraniji i najpouzdaniji za uključivanje u aktivnosti). Za odabrane učenike u Zagrebu, Splitu i Pakracu održane su dvodnevne edukacije o volonterstvu na kojima su učenici-volonteri dobili detaljnije informacije o tome što znači biti volonter, koja su prava i dužnosti volontera, imali su priliku postaviti pitanja i riješiti eventualne nejasnoće, a pobliže su im predstavljene i aktivnosti u koje se mogu uključiti; edukaciju su u svakom gradu proveli koordinatori volontera iz Udruga uz koordinatore volontera iz škola.

– Tijekom siječnja u sve četiri partnerske škole održat će se jednodnevne edukacije o radu s korisnicima na kojima će učenici-volonteri naučiti koje su to specifičnosti ciljanih skupina korisnika s kojima će volontirati (djeca, osobe starije životne dobi), koji su potencijalni problemi i poteškoće na koje mogu naići „na terenu“ te kako se s istima nositi; edukaciju će u sva četiri grada provesti dr. sc. Lovorka Brajković, klinička psihologinja. Nakon odrađenih edukacija, slijedi početak provedbe samih volonterskih programa, odnosno uključivanje volontera u konkretne volonterske aktivnosti; Volonteri u Zagrebu će volontirati u Domovima za starije i nemoćne Ksaver i Medveščak te u Centru Sirius. Volonteri u Splitu će volontirati u Centru Zlatno Doba te Udruzi „MI“. Volonteri u Slavonskom Brodu će volontirati u Domu za starije i nemoćne, Općoj bolnici „Dr. Josip Benčević“ na Odjelu za pedijatriju te u Centru Logos. Volonteri u Pakracu i Lipiku će volontirati u Palijativnom timu LiPa te u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Lipik zadovoljno – zaključuje Miharija.

Tea Vujić