Aktivizam, Nekategorizirano, Rad udruga

Volonteri iz školskih klupa

sirius_crProjektom „Volonteri iz školskih klupa“ Centar za psihološko savjetovanje, edukaciju i istraživanje „Sirius“ unaprijedit će svijest o važnosti i vrijednostima volontiranja, ne samo među učenicima uključenima u projekt, već i njihovim roditeljima i profesorima, te doprinijeti razvoju aktivnog građanstva među mladima.

Kroz projektne aktivnosti učenici srednjih škola – volonteri razvit će i unaprijediti profesionalne i osobne kapacitete, a partnerske organizacije će poboljšati  kapacitete za pripremu i provedbu programa volontiranja u lokalnim zajednicama.

Projekt pridonosi razvoju demokratskog i solidarnog društva kroz poticanje mladih na aktivno građanstvo putem školskog volontiranja kroz partnerstvo i jačanje kapaciteta škola i udruga za menadžment volontera.

Projekt se provodi na području Grada Zagreba, Splitsko-dalmatinske, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije, a trajat će 18 mjeseci, odnosno do 30. studenog 2018.

– Projekt provodimo u partnerstvu s tri udruge i četiri srednje škole – Udrugom „MI“ iz Splita, Palijativnim timom LiPa iz Lipika, Dječjim centrom „Logos“ iz Slavonskog Broda, te Zdravstvenim učilištem iz Zagreba, Srednjom školom Pakrac, Srednjom medicinskom školom Slavonski Brod i Zdravstvenom školom Split.  U projektu će sudjelovati 60 volontera – ističe Mirela Miharija, predsjednica udruge i programska voditeljica za psihosocijalne programe.

– Iako imamo iskustvo u radu s volonterima, postoji veliki prostor za unapređenje i širenje mogućnosti koje uključivanje volontera u rad udruga i zajednice može ponuditi. Osobito se to odnosi na menadžment volontera i razvoj partnerstva sa javnim ustanovama u ovom području a što je preduvjet za značajniji i vidljiviji doprinos rada volontera u društvu – dodaje Miharija, ističući kako u Siriusu posebno važnim smatraju mlade upoznati s vrijednostima volonterstva, kako bi i u buduće bili spremni angažirati se za dobrobit svoje zajednice. Osim dobrih namjera i ideja, rad s volonterima zahtijeva znanje i vrijeme, za što udruge najčešće nemaju dovoljno resursa a što im se provedbom ovog projekta omogućuje.

– U bazi imamo 34 volontera. Budući da smo započeli s provedbom novih projekata i da imamo ideje za širenje naših aktivnosti, trebali bismo veći broj volontera od trenutno dostupnih u bazi – ističe.

Projekt „Volonteri iz školskih klupa“ financiran je sredstvima  Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.104.745,29 kuna bespovratnih sredstava.

Tea Vujić