Aktivizam, Nekategorizirano, Rad udruga

Započeo projekt „Za zajednicu – Volonterski interventni timovi“

ck1_crU ne tako davnoj povijesti bili smo svjedoci migrantske krize kada je više od šesto tisuća izbjeglica prolazilo kroz Hrvatsku, a dio njih i kroz Međimurje. Također, sjećamo se 2012. i 2014. godine kada su velike količine oborina izazvale vodene valove i poplave u nekim dijelovima Međimurske županije, što se i ove jeseni događa na hrvatskoj obali. Upravo se korištenje volontera u odgovoru na ove krizne situacije pokazalo kao ključan element brzog pružanja pomoći i organizacije na terenu.

Radi povećanja učinkovitosti, ali i zaštite volontera od mogućih opasnosti za njihovo zdravlje i život, nužna je priprema za intervenciju. Stoga je cilj projekta razviti kvalitetne programe školskog volontiranja uz promicanje vrijednosti volonterstva i značaja volonterskog rada za lokalnu zajednicu u izvanrednim situacijama.

Nositelj projekta „Za zajednicu – Volonterski interventni timovi“ koji iza sebe nosi niz uspješno provedenih projekata je ACT Grupa, dok su Srednja škola Čakovec te Hrvatski crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec partneri u projektu.

Udruga ACT Grupa kroz svoj program Volonterskog ureda Međimurja već 6 godina aktivno radi na promociji i razvoju volonterstva te je naravno bila duboko motivirana za ovaj projekt. Volonterstvo, iako jedan od najčešćih i najzastupljenijih oblika građanskog aktivizma nije uopće zastupljeno u školskom kurikulumu, niti mu se posvećuje sustavna pozornost. Programi koji u školama postoje rezultat su individualnih napora nastavnika koji prepoznaju značaj volonterstva i njegovu korist kako za zajednicu tako i za svoje učenike, dok i oni sami taj posao odrađuju volonterski. Srednja škola Čakovec jedna je od škola koja već duže prepoznaje značaj volonterstva pa tako i razvoja programa školskog volontiranja te se za dobrobit svojih učenika priključila projektnom timu.

Projekt vrijedan 928.292,92 kuna u cijelosti financira Europska unije putem Europskog socijalnog fonda, Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020., a provedba projektnih aktivnosti trajat će 18. mjeseci.

Iako su glavna ciljna skupina projekta učenici od 3. do 5. razreda srednjih škola koji će formirati volonterski interventni tim, ovakav projekt koristit će cjelokupnoj zajednici Međimurske županije pa i šire s obzirom na to da se takvi interventni timovi odazivaju na pozive iz svih dijelova Hrvatske.

– Gradsko društvo Crvenog križa Čakovec ponosno je što je dio ovog projekta posebice zbog toga što će po završetku ovog projekta imati funkcionalan volonterski interventni tim, koji će biti punoopremljen (svaki volonter dobit će punu opremu člana interventnog tima u veličini koja im odgovara) te će biti kupljena 2 šatora za smještaj tijekom krizne situacije te čamac za spašavanje. Dakle, u svim budućim izvanrednim ili kriznim situacijama Međimurje će moći računati na tim spreman za intervenciju u vrlo kratkom vremenu – ističe Margareta Mihalic, voditeljica projekta.