Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

KA-MATRIX najavljuje predavanje o kulturnoj baštini: Kako interpretirati kuturnu baštinu kao turistički proizvod?

KA-MATRIX – Udruga za društveni razvoj iz Karlovca organizira javnu raspravu na temu primjene društveno korisnog učenja u očuvanju kulturne baštine, a održat će se u četvrtak, 3. listopada 2019. godine s početkom u 18 sati u Knjižnici za mlade, Banjavčićeva 8, u Karlovcu.

U okviru javne rasprave doc. dr. sc. Jadran Kale, dipl. etnol., profesor s Filozofskog fakulteta u Zadru, održat će predavanje “Održivo upravljanje baštinom: meki pristup utvrdo skuhanoj prošlosti”.

Javna rasprava održava se kao dio projekta “Znanjem do Zvijezde – primjena društveno korisnog učenja na kulturnom nasljeđu zajednice” koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. U sklopu projekta sveukupno će se održati četiri javne rasprave.

Projekt Znanjem do Zvijezde primjenjuje metodologiju društveno korisnog učenja, a temelji se na partnerstvu udruge KA-MATRIX i Veleučilišta u Karlovcu. Partnerstvo organizacije civilnoga društva i fakulteta iznjedrit će kvalitetan turistički proizvod spreman za tržište i dokument koji će postati neophodan pri obnovi određenog lokaliteta kulturne baštine, Interpretacijski plan.
Na inovativan način radit će se na rješavanju problema turističke ponude grada Karlovca. S ciljem javne rasprave o pripremi tursitičkih proizvoda kulturne baštine, održavaju se i javne rasprave.

Tako će na sljedećoj javnoj raspravi doc. dr. sc. Jadran Kale održati predavanje o prezentaciji kulturne baštine u turističkom proizvodu, o svim zamkama interpretacije naše povijesti u konzumerističkom narativu. Iz sažetka izlaganja doc. dr. sc. Jadrana Kalea, izdvajamo:

“U današnjem redefiniranju Europe Hrvatska se našla u zoni raznih brzina razvoja gdje je nenadanu vrijednost ponijela baština – kako kulturna, tako i prirodna. Pred rokovima inih natječaja kustosi i konzervatori gotovo da su u lovnoj sezoni baštine, kad se pogledi upiru u prošlost i ispisuju projektni prijedlozi u rasponu od ingenioznih do dubioznih.
Hoće li domaći živalj imati ulogu Indijanaca koji u rezervatima plešu svoje slikovite tribalne plesove? Što je sve baština, kako za njih tako i za njihove posjetitelje i konzumente baštine? Tko na tržištu kreativnih industrija upravlja baštinom? Je li takva industrija održiva?

Krećući putem ovakve rasprave, izvrstan put u “Znanju do Zvijezde” nude upravo tvrđave. Rijetko koja vrsta građevina toliko odgovara foto-robotu strukture kakva nije bila mišljena za turiste. No, u naletu industrije doživljaja šaptom su pala i najveća svetišta, katakombe ili nedostupni tereni, pa i pred tvrđavama vrijedi otvoriti oči i vidjeti što smo im u našem dobu natovarili na leđa. Je li u takvom opterećivanju teži kilogram perja ili kilogram tvrđavnog kamenja?

Predavanje barata općim znanjima o baštini, prikladno je široj zainteresiranoj publici kao i civilnim aktivistima, asociranim stručnjacima i profesionalcima. Trajanje predavanja pred kratku radioničku aktualizaciju: sat vremena.”