Aktivizam, Nekategorizirano

Tribina: Prevencija teškoća mentalnog zdravlja kod osoba s intelektualnim poteškoćama

Centar za neurorazvojnu integraciju refleksa, u suradnji s Gradom Zagrebom i Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom, 30. studenog organizira tribinu o prevenciji teškoća mentalnog zdravlja kod osoba s intelektualnim teškoćama, prenosi Hina.

O razvojnom pristupu prevenciji i tretmanu problema mentalnog zdravlja osoba s intelektualnim teškoćama govorit će izv.prof.dr.sc. Snježana Sekušak Galešev, a na temu: Roditelji i stručnjaci u poticanju samoodređenja djece i mladih s teškoćama u razvoju doc.dr.sc. Ljiljana Pintarić Mlinar.

Prof. dr.​ sc. Rea Fulgosi Masnjak imat će predavanje pod nazivom “Poticanjem senzorne integracije do samoregulacije”.

Iz Centar za neurorazvojnu integraciju refleksa pozvali su sve relevantne institucije, organizacije, nevladine organizacije i civilne inicijative,​ kao i pojedince koji izravno ili neizravno rade s djecom, mladima i odraslima s teškoćama, da sudjeluju na tribini dijeleći svoja iskustva, razmišljanja i dajući prijedloge.​

Svi zainteresirani mogu se prijaviti najkasnije do 25. studenog 2021., putem prijavnog​ obrasca na link: https://forms.gle/ZWSBAUxuKajUvKBK6.

Stručni skup održat će se putem Microsoft Team’s platforme, besplatan je za sudionike, a počinje u 18 sati.

Aktivnosti Centra za neurorazvojnu integraciju refleksa, kako opisuje predsjednik udruge Aleksandar Karanfiloski, zasnivaju se na unapređivanju zdravstvene i psiho‐socijalne skrbi, obrazovanja, zapošljavanja i uključivanja osoba s teškoćama u razvoju u društvenu zajednicu te poticanja znanstvenih i drugih istraživanja vezanih uz tu populaciju.

“Okupljamo i potičemo osobe s intelektualnim teškoćama i teškoćama u razvoju, članove njihovih obitelji, skrbnike, stručnjake, građane i cjelokupnu javnost na aktivnosti koje idu u korist osoba s intelektualnim teškoćama i utječu na poboljšanje kvalitete života u svim životnim razdobljima”, rekao je Karanfiloski.

Udruga ima 70-ak članova, od kojih najviše djece i mladih sa sindromom Down, kao i djece sa cerebralnom paralizom i drugim razvojnim poteškoćama.

“Veliki naglasak našeg rada ide prema poboljšanju kvalitete života opće populacije putem neurorazvojne metode integracije refleksa i art terapije”, istaknuo je.

Ove su godine, sredinom lipnja, organizirali u zagrebačkom Dječjem vrtiću Siget kazališno-glazbeno scenski događaj, gdje su djeca i mladi s intelektualnim teškoćama pokazali svoje umjetničke i scenske vještine.