Aktualno, Nekategorizirano

Konferencija "Psi pomagači u rehabilitacije djece i odraslih", 16.-18. 11., Zagreb

Školovanje pasa pomagača osobama oboljelim od epilepsije,.foto HINA/Tomislav Pavlek/tp
Školovanje pasa pomagača osobama oboljelim od epilepsije,.foto HINA/Tomislav Pavlek/tp

“Psi pomagači u rehabilitaciji djece i odraslih”, tema je konferencije o pozitivnom utjecaju pasa pomagača na život i zdravlje djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, koja će se prvi put održati u Hrvatskoj od 16. do 18. studenoga, a organiziraju je Centar za rehabilitaciju SILVER i Akademija za razvojnu rehabilitaciju uz potporu Grada Zagreba.
Uz stručnjake iz Hrvatske koji proučavaju ponašanje pasa, uključujući pse pomagače, te njihov utjecaj na živote djece i odraslih s invaliditetom, na konferenciji će sudjelovati i vodeći svjetski stručnjaci.
Među njima su Kerstin Uvnas Moberg, koji se bavi utjecajem oksitocina na sreću i privrženost, te Claire Guest koja će govoriti o psima za otkrivanje karcinoma i pomoć osobama oboljelima od dijabetesa. O psima za pomoć oboljelima kod epilepsije govorit će Caroline Thienpont, a Carola Wiesbauer o terapiji senzorne integracije sa psom.
Organizatori konferencije ističu kako je u inozemstvu njihov rad i znanstveni doprinos društvu medijski popraćen kroz nekoliko dokumentarnih filmova.
Sudionici konferencije moći će se upoznati s najnovijim znanstvenim spoznajama, vidjeti demonstraciju rada s psima pomagačima i upoznati pozitivne učinke pasa pomagača na procese rehabilitacije.
Konferencija je namijenjena stručnjacima koji rade s djecom s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom – liječnicima (posebice pedijatrima i psihijatrima), socijalnim radnicima, medicinskim sestrama, fizioterapeutima, psiholozima, logopedima, peripatolozima, rehabilitatorima, učiteljima, odgojiteljima, roditeljima i članovima obitelji djece s teškoćama i osoba s invaliditetom.