Hrvatska, Nekategorizirano

Kontra: Nasilje iz mržnje pogrešno se kvalificira kao prekršaj

Lezbijska grupa Kontra u ponedjeljak je u priopćenju upozorila da se nasilje iz mržnje nerijetko pogrešno kvalificira kao prekršaj reagirajući tako na nedavni napad na dvojicu tamnoputih američkih vojnika u zadarskom noćnom klubu koji su, navodno, otvoreno pokazali da su homoseksualci.

“Inkriminacija da bi se u ovom trenutku radilo o prekršaju, pokazuje da tijela državne vlasti nemaju namjeru procesuirati počinitelje adekvatno, u kaznenom postupku zbog nasilja iz mržnje”, ocijenila je koordinatorica Lezbijske grupe Kontra Sanja Juras.

Istaknula je kako se nasilje iz mržnje većinski tretira u prekršajnoj sferi, što, tvrdi, često rezultira institucionalnim nasiljem nad žrtvom, odbacivanjem prekršajnih prijava ili pak sramotnim i ponižavajućim presudama.

Sve je više slučajeva u kojima žrtve traže zaštitu temeljnih ljudskih prava pred Europskim sudom jer zaštitu nisu dobile u Hrvatskoj, ustvrdila je te dodala da je nasilje ozbiljan problem u Hrvatskoj, osobito prema pripadnicima manjina, kao i da je u usponu zbog neadekvatne reakcije državnih institucija.

Od policije Kontra stoga traži da hitno pronađu i privedu sve počinitelje napada na američke vojnike zbog njihove spolne orijentacije, a od Općinskog državnog odvjetništva da pokrene kaznene postupke protiv svih počinitelja u vezi sa zločinom iz mržnje nad LGBT osobama.

Traže i donošenje nacionalnog programa za suzbijanje diskriminacije i nasilja nad LGBT osobama, kao i uvođenje sustavne edukacije za policiju, državna odvjetništva i sudove na ovu temu. Od pravobraniteljice za ravnopravnost spolova traže pak da prati postupak, a od premijera, ministra unutarnjih poslova i ministra pravosuđa da javno osude napade i diskriminaciju LGBT osoba.

Također apeliraju na Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država da prate taj postupak i pruže adekvatnu podršku žrtvama nasilja iz mržnje.