Aktualno, Nekategorizirano

Koraci mira – od Vukovara do Srebrenice

EPA/MZWELE
EPA/MZWELE

Članovi udruge Koraci mira krenuli su u subotu na put pješice dug 340 kilometara od Vukovara do Srebrenice (BiH). Prema planu put će trajati 11 dana i u Srebrenicu bi trebali stići 11. srpnja kada će sudjelovati u komemoraciji za ubijene u tom gradu u srpnju 1995. godine.

Prije početka puta članovi udruge položili su vijenac i zapalili svijeću na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru s čime su istaknuli i povezaakcinost dva mjesta stradanja, Vukovar i Srebrenicu.

„Cilj pješačkog pohoda je odavanje počasti žrtvama genocida i prisjećanja na stravične zločine. Srebrenicu smo pohodili i pojedinačno i grupno, a onda smo došli na ideju da pohodimo i grad heroja Vukovar i odamo počast njegovim žrtvama. Ove godine rodila se i želja da ova dva grada simbola otpora spojimo jednim maršom paralelno s maratoncima koji trče sedmu godinu za redom“, rekao je predsjednik udruge Koraci mira Nihad Alić.

U ime Vukovarsko-srijemske županije vijenac je položio zamjenik župana Josip Dabro koji je rekao kako je narod u BiH, kao i narod u Hrvatskoj, proživio teške sudbine.

„Želimo poslati poruku zajedništva jer moramo zajedno funkcionirati, živjeti i raditi te nikada ne zaboraviti ono što se dogodilo, ali u svakom slučaju ići naprijed. Također, moramo nove generacije sačuvati na prostorima kako Vukovarsko-srijemske županije tako i Bosanske Posavine“, rekao je Dabro.