Hrvatska, Nekategorizirano

Leković: U Hrvatskoj je sve više nepouzdanih medija koji objavljuje lažne informacije

Sasa-Lekovic-Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković u srijedu je na tribini u Zagrebu pohvalio alate francuskih medija u borbi protiv lažnih informacija na internetu naglasivši kako je borba protiv objavljenih laži jedan od prioritetnih zadataka i hrvatskih medija među ‘kojima je sve veći broj nepouzdanih, ali i ‘mainstream’ medija koji postaju sve površniji’.

Na tribini u organizaciji Hrvatske sekcije frankofonskih novinara HND-a i Francuskog instituta održanoj u Novinarskom domu u Zagrebu bivši ravnatelj i glavni urednik Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hine) Mirko Bolfek u uvodnom je govoru naglasio kako je sve veći broj online medija ‘blagodat civilizacije’ unatoč svim kritikama koje se mogu izraziti na točnost i pouzdanost informacija koje objavljuju navodeći pritom kao negativan primjer ‘alternativne činjenice’ u američkoj predsjedničkoj kampanji.

‘Dolazi vrijeme novinarstva bez novinara, no to ne znači da su novinari nepotrebni. Naprotiv, nužno je da se novinarske vještine i pravila zanata poštuju kako bi se ustanovilo koja je informacija i koji je medij pouzdan. Oni koji su informatički pismeni nisu i medijski obrazovani’, rekao je Bolfek predstavivši i alate koji francuski mediji koriste u borbi protiv lažnih informacija – Decodex koji je razvio ugledni list Le Monde te CrossCheck.

Nekadašnji dopisnik Vjesnika iz Francuske Vladimir Matek istaknuo je da pokušaji manipulacije informacijama u medijima nikako nisu novi, ali da je tehnologija u medijima sve razvijenija te su potrebni novi alati za prepoznavanje lažnih vijesti i nepouzdanih medija. Pritom je naveo motive za plasiranje lažnih vijesti, između ostaloga, citirajući i riječi koje se pripisuju prvom predsjedniku Kominterne i sovjetskom propagandistu Grigoriju Zinovjevu.

‘Najvažnije je uvesti nered. Govoriti uvijek treba na način da se laž ne može razlikovati od istine. Kada su ljudi zbunjeni, najlakše ih je povesti kamo želimo’, kazao je Matek.

Na skupu je prikazan i video razgovor s kordinatorom projekta Decodex Samuelom Laurentom i pročitano izlaganje Jeana Kouchnera, glavnog tajnika UPF-a – Međunarodne unije frankofonih medija, a novinarka Sanja Despot predstavila je i Faktograf.hr, prvi hrvatski portal koji provjerava i ocjenjuje točnost informacija objavljenih u domaćim medijima.(Hina)