Hrvatska, Nekategorizirano

Lukačić: Još uvijek niska razina svijesti o osobama s invaliditetom

Na fotografiji Ljubica Lukačić. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd
Na fotografiji Ljubica Lukačić. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

– U povodu Međunarodnog dan osoba sa invaliditetom koji se obilježava 8. prosinca, saborska zastupnica HDZ-a Ljubica Lukačić pohvalila je u petak zakonski okvir koji je donesen za tu kategoriju građana, no i poručila kako u društvu još uvijek vlada niska razina svijesti o osobama s invaliditetom.

“Molim kolegice i kolege saborske zastupnike te sugrađane i medije, da zajedno, podižemo razinu svijesti o osobama s invaliditetom, jer ćemo jedino na taj način može izjednačavati njihove mogućnosti. Osobe s invaliditetom to zaslužuju”, rekla je Lukačić nakon stanke koju je zatražila na početku zasjedanja.

Pozvala je i da to ne čine iz samilosti, nego zato što nas na to obvezuje konvencija UN-a o pravima osoba s invaliditetom koju je Hrvatska potpisala kao treća zemlja u svijetu, a ratificirala kao četvrta. Izrazila je uvjerenje da će tijekom iduće godine biti donesen još veći broj zakonskih propisa, kojima će se poboljšati kvaliteta života osobama s invaliditetom.

“Zajednički rad osoba sa invaliditetom i Vlade RH pokazao se u ovoj godini vrlo plodonosan: donesen je niz zakona kojima se poboljšava kvalitetu života osobama s invaliditetom, na razini ministarstava donesen je niz podzakonskih akata kojima se poboljšava kvaliteta življenja osoba s invaliditetom”, istaknula je, među ostalim, Lukačić.

Pohvalila je i Sabor, koji je, kako je rekla, učinio sve kako bi sjednice Sabora i Vlade mogle pratiti gluhe osobe.