Aktualno, Nekategorizirano

Marš mladih za radnička prava

Marš započinje u 16 sati okupljanjem ispred HNK u Zagrebu
Marš započinje u 16 sati okupljanjem ispred zgrade HNK u Zagrebu

Mreža mladih Hrvatske s nizom partnerskih organizacija organizira Marš za radnička prava koji će se održati u subotu, 15. listopada.
Njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti.

Mlade osobe u Hrvatskoj među najvećim su žrtvama ekonomske situacije. Nezaposlenost i ugrožavanje radničkih prava dovele su skoro 20% mladih u rizik od siromaštva. Zbog toga 15. listopada inicijativa udruga i sindikata organizira Marš mladih za radnička prava.

Marš započinje u 16 sati okupljanjem ispred Hrvatskog narodnog kazališta te će se kretati rutom do Zrinjevca.

Maršem želimo poručiti hrvatskim stranačkim elitama da nam je dosta tretiranja mladih kao pukog simbola u političkim govorima i predizbornim kampanjama. Mladi nisu, kako političari i političarke vole reći, budućnost, već sadašnjost!

Mi mladi od nove vlasti zahtijevamo da se osigura dostojanstvo mladih radnika i radnica te da se mlade nezaposlene osobe na kvalitetniji način podupre mjerama poticanja zapošljavanja. Ne želimo više biti iskorištavani kao jeftina radna snaga kroz studentski rad, učeničke prakse ili rad u sezoni! Ne damo da nas se diskriminira ili nam se zabranjuje učlanjivanje u sindikate.

Zahtijevamo:
– Kvalitetniju regulaciju studentskog i učeničkog rada. Umjesto da im takvi poslovi budu pomoć u studiranju, mlade osobe koje se obrazuju nerijetko su osuđene na teške radne uvjete i nisku plaću. To ih dodatno onemogućava u uspješnom završetku obrazovanja te dodatno potiče nejednakosti u obrazovnom sustavu.

– Bolje radne uvjete i plaću za sezonski rad u ugostiteljstvu, poljoprivredi i prerađivačkoj industriji. Turizam je posebno profitabilna gospodarska grana u Hrvatskoj, velikim dijelom upravo zahvaljujući ozbiljnom izrabljivanju rada sezonskih radnika i radnica. Poslodavci koji od radnika očekuju dvanaestosatno radno vrijeme, uz gotovo nepostojeće slobodne dane, moraju snositi posljedice!

– Stručno osposobljavanje i ostale mjere poticanja zapošljavanja koje će nas stvarno osnaživati za buduća radna mjesta. Stručno osposobljavanje više ne smije biti mjera kojom poslodavci u javnom i privatnom sektoru stvaraju zamjenu za redovna radna mjesta. HZZ treba ulagati svoje kapacitete u praćenje kvalitete mjera, a ne snimati besmislene spotove u kojima promovira jeftini sezonski rad. Istovremeno, treba omogućiti više kvalitete u praksi u sklopu obrazovanja.

– Zaštitu od diskriminacije na tržištu rada po rodnoj i drugim osnovama. Svim mladim osobama, a posebno mladim ženama, treba omogućiti ravnopravnost u traženju posla i oštro kažnjavati poslodavce koji krše njihova reproduktivna i druga prava. Mlade LGBT osobe, mlade osobe iz sustava skrbi i mlade pripadnike nacionalnih manjina treba osigurati od zadiranja u njihove osobne slobode te ih dodatno podupirati u traženju radnog mjesta.

– Osiguravanje prava na sindikalno organiziranje. Nedopustivo je da dio poslodavaca zabranjuje sindikalno organiziranje radnika i radnica. Jednako kao i starije generacije, mladi radnici mogu ojačati svoj položaj prema poslodavcu i aktivno utjecati na uređenje radnih odnosa jedino tako da se udruže i organiziraju u organizacije radnika – sindikate. O sindikalnom organiziranju i ostalim radničkim pravima mlade treba informirati kroz formalni obrazovni sustav.

Dosta nam je floskula o tome da se ništa ne može učiniti i narušavanja osnovnih radničkih prava pod krinkom prilagodbe tržištu. Minimalna plaća treba osiguravati kvalitetu životnog standarda, a od uvjeta rada ne smije se odustati zbog mahnitanja za profitom.

Inicijativu trenutačno podržava tridesetak udruga i sindikata. S popisom organizacija koje podržavaju marš javit ćemo se medijima uoči samog događaja.

Detalje oko ovog događanja možete pratiti na FB eventu.