Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

Ministar Pavić na konferenciji o civilnom društvu: 55 tisuća udruga respektabilan je broj koji moramo čuvati

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić rekao je u Šibeniku na otvorenju konferencije “Civilno društvo 2030.: HR-EU-Euro-Mediteran” u organizaciji Nacionalne zaklade za razvoj civilnog kako je 55 tisuća civilnih udruga u Hrvatskoj respektabilan broj koji moramo čuvati.

Cilj konferencije je postaviti osnovu za daljnji razvoj civilnog društva u Hrvatskoj do 2030. godine na razini Europske unije te na europskom dijelu Mediterana.

Kako je uvodno istaknuto, izazovi s kojima se susreću gotovo sve zemlje u Europi i međunarodnoj zajednici stavljaju pred organizirano civilno društvo potrebu promišljanja vizije daljnjega društvenog i ekonomskog razvoja te novih modela međusektorske suradnje koji će osigurati holistički pristup održivosti od lokalnih zajednica pa do planeta Zemlje.

“Kada govorimo o civilnom društvu, ono je responzivno, brzo i dobro za rješavanje društvenih problema te ima značajna sredstva iz europskih fondova i državnog proračuna”, rekao je uvodno ministar Pavić, ističući da Vlada vidi razvoj kroz partnersko rješavanje problema s udrugama civilnog društva te da je na njoj da potrebe društva “konvertira u razvoj javnih politika”.

Dodao je da svaki natječaj iz Europskoga socijalnog fonda respondira na određeni društveni problem koji želi riješiti, a civilno društvo uz potporu države može te probleme riješiti.

“Predstoji nam razvoj ljudskih prava, socijalne inkluzije, rješavanje pitanja starenja i zapošljavanja mladih… Novi pogled na 2030. godinu bit će reflektiran u razvojnoj strategiji i uprava ova i buduće konferencije imat će za cilj strukturirani dijalog s vama, da čujemo koje društvene probleme vi vidite i na koji način mislite da ih možete riješiti”, poručio je ministar u Solarisu predstavnicima udruga civilnog društva.

“Hrvatsku 2030. godine vidim kao zemlju inovacija i novog socijalnog poduzetništva, STEM poticanja, novih radnih mjesta i dobro plaćenih poslova, vidim je kao pravedno i uključivo društvo koje poštuje različitosti, kao kvalitetno civilno društvo. To je vizija koju imamo, a od vas tražimo partnerstvo da je provedemo”, istaknuo je te najavio da će do kraja godine biti raspisano sedam velikih natječaja i tematskih mreža koje će partnerima osigurati novac u razvoju civilnih politika.

Želimo ojačati civilno društvo i dati priliku svim udrugama da mogu doći do novca iz fondova EU budući da je civilno društvo struka te se treba kao struka i promovirati, rekao je ministar Pavić.

Predsjednik Upravnog odbora Nacionalne zaklade za razvoj Dražen Vikić Topić je rekao da je “funkcija tog tijela katalizirati odnose i predlagati strategije”.

“Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva postoji već 15 godina i polučila je odlične rezultate pa me često pitaju kako smo uspjeli tako dobro strukturirati sustav. Dobra volja i pronalazak rješenja za svaki problem umjesto problema za svako rješenje zajednički mogu napraviti puno dobrih stvari. 2017. godine zaklada je donijela novu strategiju s novim pravcima – STEM-om, koji moramo razvijati u ovom dobu. Moramo se povezivati, pričati i umrežavati uz manje Facebooka i više ‘face to face’ razgovora”, poručio je Vikić Topić.

Upraviteljica Nacionalne zaklade Cvjetana Plavša-Matić je rekla kako će sudionici konferencije sljedećih dana u Solarisu “promišljati viziju civilnog društva u novom desetljeću”, a to je i prilika za učenje i savjetovanje.

“U svemu sudjeluju mladi iz šest gradova koji su se prijavili na program ‘Mladi – snaga zajednice’, koji razvijamo s Veleposlanstvom SAD-a, a mogućnost da svi zajedno razgovaramo je neprocjenjiva. Ovo je prilika za otvaranje strukturiranog dijaloga kroz koji ćemo doći od onog zajedničkog što nam svima treba”, rekla je Plavša-Matić.