Hrvatska, Nekategorizirano

Ministarstvo i udruge socijalnih radnika osudili govor mržnje

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Hrvatska komora socijalnih radnika, Hrvatska udruga socijalnih radnika i Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske u petak su osudili govor mržnje usmjeren protiv socijalnih radnika.

Ministarstvo i udruge u priopćenju podsjećaju da je u Đakovu socijalna radnica ubijena, a njezin kolega pravnik teško ranjen, i to od dugogodišnjeg korisnika kojem su pružali podršku i pomoć.

Nakon toga zločina društvene mreže i medijski portali prenose komentare nezadovoljnih korisnika sustava u kojima oni “ni više ni manje nego podržavaju tragični čin i prenose poruke mržnje prema sustavu koji štiti najranjivije članove društva”.

“Lagao bih kad bih rekao da mi je žao”, “Ubojica treba biti proglašen ponosom Hrvatske”, “Ubojici skidam kapu”, “Socijalni radnici bi ovo trebali shvatiti kao upozorenje”, “Dobili su što su zaslužili”, samo su neki od komentara.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Hrvatska komora socijalnih radnika, Hrvatska udruga socijalnih radnika i Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske oštro osuđuju takve napise i pozivaju sve građane i institucije, medije, portale, kao i svoje korisnike da takav govor mržnje prijavljuju za to nadležnim institucijama, stoji u priopćenju.

Ističu da su socijalni rad i njegovi nositelji – socijalni radnici, kao i drugi stručnjaci u sustavu socijalne skrbi, educirani i osposobljeni za rad s najtežim skupinama korisnika, motivirani su i senzibilizirani za potrebe korisnika.

“Svoja znanja i vještine ulažu u poboljšanje skrbi za korisnike o kojima brinu: djeci koja žive u riziku, mladima, starijim osobama, osobama s invaliditetom, žrtvama svih oblika nasilja, bolesnima, ostavljenima. Ustanove za socijalnu skrb u svojim lokalnim zajednicama pokretač su brojnih akcija unaprijeđenja kvalitete života građana, potiču socijalne promjene, ukazuju na važnost međuljudskih odnosa, što je u skladu sa Etičkim kodeksom socijalnih radnika”, ističe se u priopćenju.

Stoga ministarstvo, komora, udruga i sindikat socijalnih radnika osuđuju svaki govor mržnje, svaku uvredu i klevetu koja je usmjerena na sustav i njegove stručnjake, koji u uvjetima visokih rizika osiguravaju skrb i brigu za svoje korisnike.