Hrvatska, Nekategorizirano

Ministrica Nada Murganić pohvalila rad udruga u Šibensko-kninskoj županiji

PXL_080316_12711768Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić održala je u utorak u Šibeniku sastanak s predstavnicima ustanova socijalne skrbi iz Šibensko-kninske županije, nakon kojega je posebno pohvalila rad udruga i civilnih inicijativa na području te županije, te je obećala da će se uskoro riješiti problem s neodgovarajućim prostorom u kojem radi šibenski Centar za socijalnu skrb, prenosi Hina.

Boravak u Šibensko-kninskoj županiji ministrica Murganić i njezini suradnici počeli su sastankom u kninskoj gradskoj upravi, nakon čega su obišli Udrugu invalida sv. Bartolomej u Kninu, a zatim su u Šibeniku bili na sastanku s predstavnicima ustanova i institucija koji se bave pružanjem usluga socijalne skrbi. Murganić se susrela i sa zamjenicima župana Tomislavom Vrdoljakom i Zoranom Smolićem

Istaknula je kako iznimno cijeni rad župana Gorana Pauka, koji je “jako zainteresiran za rješavanje problema u sustavu socijalne skrbi”, te je pohvalila rad Centra za socijalnu skrb. “Šibensko-kninska županija, kao i mnoge, ima dobro organiziran rad socijalne skrbi koji se bave pružanjem materijalnih usluga kroz Centar za socijalnu skrb i kroz ostale ustanove, od onih koje zbrinjavaju stare i nemoćne, djecu, djecu s poremećajem u ponašanju i razvoju, odrasle s psihičkim i intelektualnim smetnjama i još štošta. Dobro je što postoje i privatne inicijative koje su našle svoje mjesto u zbrinjavanju korisnika i konkurentne su državnim ustanovama”, rekla je Murganić.

Posebice je pohvalila rad udruga te civilnih inicijativa koje djeluju na području Šibensko-kninske županije.

“Posebno me se dojmio rad udruga te civilnih inicijativa koje su uvijek dobro došle, ne samo kao korektiv nama koji smo na neki način pod kapom državnog proračuna, nego, kao što je slučaj Udruge invalida sv. Bartolomej iz Knina, zbog svoje stručnosti i opsega rada.

Njihovo djelovanje je u rangu dobro organizirane ustanove ili institucije, što je dobar put, naročito zato što su takve udruge kroz svoje različite izvaninstitucionalne usluge omogućile korisnicama, bez obzira na dob i njihove potrebe, da ostanu u svojim domovima. To je jak pozitivno jer znamo da u okolnim mjestima vezanima uz gradove imamo staračka samačka napuštena domaćinstva, a centri za pružanje usluga u zajednici omogućili su ne samo ostanak tim ljudima u domovima, nego i zapošljavanje u područjima koja su jako slabo naseljena”, rekla je Murganić.

Obećala je da će pomoći riješiti problem neodgovarajućeg prostora u kojem je šibenski Centar za socijalnu skrb.

“Gorući problem u Centru za socijalnu skrb grada Šibenika je neadekvatan prostor za rad jednog takvog centra. Zajedno za županom i gradonačelnikom, poradit ćemo da centar dobije prostor u kojem će moći pružati usluge građanima Šibenika”, zaključila je ministrica Murganić.