Hrvatska, Nekategorizirano

EU projektom Mobilnih timova socijalni radnici proširuju djelatnost

Ostvarenjem EU projekta “Mobilni tim u zajednici”, koji se u cjelokupnom iznosu od oko milijun i pol kuna financira iz Europskog socijalnog fonda, više će hrvatskih centara za socijalnu skrb za pojedine kategorije svojih korisnika proširiti usluge, rečeno je u četvrtak u Sisku.

Osnivanjem i djelovanjem mobilnog tima, kroz psihosocijalnu pomoć i podršku obiteljima, unaprijedit će se izvan institucijske socijalne usluge, istaknuto je na uvodnoj konferenciji.

Nositelj projekta je sisački Centar za socijalnu skrb, a partneri su mu Centar za socijalnu skrb iz Daruvara, te Sisačko-moslavačka županija.

Predstavljajući projekt, ravnateljica sisačkog Centra za socijalnu skrb Alenka Ljubešić najavila je da će se projekt provoditi na području grada Siska, te općina Martinska Ves i Sunja.

Cilj je da mobilni tim, koji će se sastojati od socijalnog radnika, psihologa i socijalnog pedagoga, obilazi obitelji u riziku, pružajući im pomoć u jačanju obitelji, odnosa roditelja prema djeci, te stvaranje zdravog i poticajnog okruženja za odrastanje, odgoj i obrazovanje djece.

Projektom će biti obuhvaćeno najmanje 40 obitelji sa 120 djece. Za potrebe projekta, već su zaposlena četiri stručnjaka. Uz neposrednu pomoć obiteljima, projekt predviđa i edukaciju stručnjaka iz sustava socijalne skrbi.

Osim u Sisačko-moslavačkoj, takve će se edukacije organizirati za stručnjake u socijalnoj skrbi, u Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj, Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Veliki broj obitelji na tim područjima je osamljen, prometno izoliran i bez spoznaja o mogućnostima potpore, pa je mobilni tim jedini način da im se pruži pomoć, rekla je Ljubešić.

Napomenula je da je kampanja o podizanju svijesti javnosti o važnosti obiteljskog života, o roditeljstvu i pravu djeteta na odrastanju u obitelji, sastavni dio projekta. Zahvalila na pomoći županijskoj razvojnoj agenciji SIMORA, koja je izradila projekt, na suradnji SOS Dječjem selu u Lekeniku, te kolegama iz Daruvara.

Da su dobri projekti koji imaju veze s realnim životom, ocijenio je i ravnatelj Centra za socijalnu skrb iz Daruvara Zvonko Kovačić.

Osamljenost i socijalna isključenost brojnih obitelji problemi su koji se ne mogu riješiti samo novčanim naknadama, rekao je. Zadovoljstvo uključivanjem u projekt izrazio je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, istaknuvši da ke obitelj temeljna jedinica svakog društva, pa je pomoć onima ugroženima i s rizikom – dragocjena.

“Ovaj projekt je i signal javnosti da takve obitelji žive među nama”, rekao je Žinić. Spomenuo je kako je na području Sisačko-moslavačke županije ove godine upisano 150 prvašića manje nego lani, što ukazuje na problem.

Planirano razdoblje za provedbu EU projekta “Mobilni tim u zajednici”, koji se u cjelokupnom iznosu od 1.453.275 kuna financira iz Europskog socijalnog fonda, iznosi dvije godine. No, sudionici uvodne konferencije konstatirali su kako bi trebalo poduzeti sve da se rok produži. (Hina)