Hrvatska, Nekategorizirano

Pet sisačkih udruga kao projektni partneri na EU projektima pomažu potrebitima i osobama s invaliditetom

Pet udruga s područja Sisačko-moslavačke županije potpisale su u četvrtak sporazum o suradnji na provedbi ukupno 12 projekata kojima pomažu potrebitima i osobama s invaliditetom, ali i upozorile kako provedbu ugrožava izostanak financijske potpore zaposlenicima na tim projektima.

Sporazum su u Sisku potpisali predstavnici Udruge slijepih, Građanske inicijative Moj Grad Sisak, Udruge invalida rada, Udruge osoba s invaliditetom i Udruge terapijskog jahanja “Kas” za pet zajedničkih i sedam vlastitih projekata koji se s ukupno 14,5 milijuna kuna sufinanciraju sredstvima iz EU fondova, uglavnom Europskog socijalnog fonda.

Istaknuli su kako je kroz projekte zaposleno 97 osoba, među kojima je i osam osoba s invaliditetom, da njihove usluge trenutno koristi 514 korisnika s područja županije, ali i upozorili da nemaju mogućnost isplatiti plaće zaposlenicima.

“Činjenica je da smo mi produžena ruka državnih institucija jer smo preuzeli njihove obveze. No, kao neprofitne udruge ne možemo osigurati kontinuitet provođenja projekata. Udruga je dosad pružila 990 usluga za 26 slijepih korisnika, a u nastavku bi trebali uključiti još toliko korisnika. Nažalost, zbog kašnjenja uplata za plaće zaposlenika nema mogućnosti da ih sami platimo”, rekao je Danko Tomanić, predsjednik Udruge slijepih.

Predsjednica sisačke Udruge invalida rada Branka Pažur pozvala je državu, odnosno županije, gradove i općine da osiguraju snažniju financijsku potporu kako bi mogli prevladati krizna razdoblja, “jer ovako je i sudbina naših 52 korisnika i 13 zaposlenih neizvjesna”.

Predsjednica županijske Udruge osoba s invaliditetom Manda Šabić istaknula je kako se već ukazala potreba da se vrijeme asistenata za osobe s invaliditetom poveća s četiri na osam sati, ali su slabi izgledi da se to ostvari jer uplate rata za projekte kasne mjesecima.

“Kako ćemo projekt privesti kraju ako nismo dobili sva sredstva”, upitala je Šabić.

(Hina)