Hrvatska, Nekategorizirano

Rijeka: Udrugama 14,9 milijuna kuna za asistencije osobama s invaliditetom

Udrugama iz Primorsko-goranske, Istarske, Karlovačke i Ličko-senjske županije koje pružaju usluge asistencije osobama s invaliditetom u ponedjeljak je uručeno 28 ugovora vrijednosti više od 14,9 milijuna kuna.

Ugovore za dvogodišnje razdoblje su u Rijeci uručile državne tajnice u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić i Marija Pletikosa.

Mađerić: Poboljšava se status osoba s invaliditetom

Kako je istaknula Mađerić, ovi ugovori su dio od 135 ugovora, vrijednosti 72,4 milijuna kuna, koje se uručuju udrugama na razini Hrvatske. Njima će se financirati 79 programa usluge osobne asistencije, 29 programa tumača prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika i 27 programa usluge videćeg pratitelja, rekla je.

Istaknula je da Vlada svake godine čini korak više u poboljšavanju statusa osoba s invaliditetom. Tako je krajem prošle godine pokrenuto donošenje Nacionalnog plana za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom i Akcijskog plana za sljedeće petogodišnje razdoblja, a to je nastavak dugogodišnjeg strateškog planiranja u području izjednačavanja mogućnosti osoba s invaliditetom, rekla je Mađerić.

U novom Zakonu o socijalnoj skrbi je proširen krug osoba kojima se može priznati status njegovatelja, povećane naknade i ukinut prihodovni i imovinski cenzus kao uvjet za priznavanje prava na osobnu invalidninu.

Mišljenović: Ostat ćemo bez osobnih asistenata, plaće su im vrlo niske

U poticanju zapošljavanja osoba s invalidninom je samo ove godine do sad izdvojeno više od 81 milijun kuna. Kroz mjere aktivne politike zapošljavanja je uključeno 1109 osoba s invaliditetom, što je 28 posto više nego 2020., a zaposleno ih je pomoću poticajnih mjera 2338, ili 13,5 posto više nego prošle godine, naglasila je državna tajnica.

Najavila je donošenje ove godine Zakon o inkluzivnom dodatku, koji će omogućiti da osoba s invaliditetom financijsku potporu u jednom pravu, čime će se pojednostaviti postupak, osigurati pravednija raspodjela i olakšati ostvarivanje prava. Nadalje, ove godine se donosi i Zakon o osobnoj asistenciji, koji će omogućiti znatno proširenje kruga korisnika usluga i povećanja broja sati korištenja usluge, zaključila je Mađerić.

U ime predstavnika udruga koje su dobile ugovore govorio je Miljenko Mišljenović iz riječke Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom. Istaknuo je da su plaće osobnih asistenata vrlo niske te da oni napuštaju taj posao i traže drugi. Ako se nešto ne promijeni, ostat ćemo u udruzi bez osobnih asistenata, rekao je.

Nakon dodjele ugovora, predstavnici Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike obišli su dvije ustanove u Rijeci, kojima je ministarstvo osnivač, Dom za odrasle osobe “Turnić” i Centar za rehabilitaciju Rijeka. (Hina)